Arnod Abbot, un bărbat de 90 de ani din Florida, a oferit patru porţii de mâncare unor persoane fără adăpost care trăiau într-un parc, scrie CNN. Când a vrut să împartă şi altele, l-a oprit poliţia: “Un agent a spus ‘Aruncă imediat farfuria’ – ca şi cum aş fi avut o armă”.

Abbot şi doi pastori din Fort Lauderdale, Florida, au fost acuzaţi că au hrănit oameni ai străzii în public, intrând sub incidenţa unei legi recente care interzice împărţitul mâncării în afara spaţiului privat.

Cei trei bărbaţi riscă o pedeapsă cu închisoarea şi o amendă de 500 de dolari. În ciuda unor critici aduse de apărătorii persoanelor fără adăpost, edilii oraşului au spus că noua lege va fi aplicată. “Nu vreau să se creeze un ciclu de oameni ai străzii în Fort Lauderdale”, a spus primarul Jack Seiler într-un interviu acordat publicaţiei Sun-Sentinel. “Nu e productiv să le asiguri mâncare şi să-i menţii în acel ciclu”. De cealaltă parte, Arnod Abbot, care hrăneşte persoane fără adăpost prin intermediul ONG-ului său “Love Thy Neighbor” (“Iubeşte-ţi vecinii”) din 1991 încoace, spune că autorităţile îi iau în vizor pe locuitorii cei mai vulnerabili ai oraşului.

“Ei sunt cei mai săraci dintre săraci”, spune el. “Nu au nimic. Nu au un acoperiş deasupra capului. Cine îi poate alunga?”. Recent, edilii au emis un decret prin care au limitat depozitarea de bunuri personale în spaţiul public, apoi au apărut restricţiile pentru împărţitul mâncării între localnici. “Primăria a emis un decret prin care ni se cere să avem toalete portabile la noi. E ridicol. Toată treaba a fost gândită pentru eliminarea oamenilor străzii din Fort Lauderdale”, spune Abbot. “Poliţiştii mi-au spus că oricine se atinge de o tigaie…oricine e implicat, va fi arestat”. Bărbatul se războieşte cu edilii de mai multă vreme. În 1999, i-a dat în judecată pentru că i s-a interzis să hrănească persoane fără adăpost pe plajă şi a câştigat.

“Nu mi-e frică de închisoare”, spune el. “N-aş vrea să merg, dar dacă trebuie, o s-o fac”. Bărbatul a anunţat că va merge şi astăzi pe plajă pentru a împărţi mâncare nevoiaşilor.