Comisia parlamentară specială pentru selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a organizat astăzi cel de-al doilea concurs pentru suplinirea celor 3 locuri rămase în viitorul Consiliu Anti-Discriminare.

Este vorba despre psihologii Lucia Gavriliță, și Ian Feldman și juristul Andrei Brighidin. Pentru cele 3 fotolii au concurat 9 persoane. Unul din cei 9 candidați, Olga Goncearova, nu s-a prezentat astăzi la interviu.

Candidații selectați urmează să fie înaintați de Comisie în Parlament spre aprobare.

Astfel, în urma celor 2 concursuri desfășurate, Comisia parlamentară specială a selectat cei 5 membri în viitorul Consiliu Anti-Discriminare, număr de membri prevăzut de Legea privind egalitatea de șanse adoptată de Parlament la 25 mai 2012. Amintim că în urma primului concurs din luna februarie au fost selectați și ulterior aprobați de Parlament avocata Doina-Ioana Străisteanu și psihologul Oxana Gumennaia.

Stella Jantuan, președintele Comisiei a declarat în urma concursului de astăzi că va propune Parlamentului extinderea componenței Consiliului pînă la 7 membri. Ea a precizat că Comisia ar mai avea în rezervă 2 din cei 9 candidați care ar fi întrunit criteriile de selectare a Comisiei și pe care eventual i-a putea înainta Legislativului.

Decizia de astăzi a Comisiei a fost criticată de candidata Olga Bâtcă, care s-a arătat nemulțumită de faptul că Comisia nu s-ar fi condus pe criteriile stipulate în Legea egalității, care prevede că 3 din cei 5 membri în Consiliul Anti-Discriminare trebuie să dețină licență în drept. La rândul său, Valeriu Munteanu, membrul Comisiei speciale din partea fracțiunii Partidului Liberal, a declarat că decizia luată de Comisie nu încalcă nici o prevedere legală.

sursa: moldovacrestina.md