Selectați pagina

UE cere Serbiei să recunoască Kosovo și să adopte sancțiuni împotriva Rusiei

UE cere Serbiei să recunoască Kosovo și să adopte sancțiuni împotriva Rusiei

serbiaUniunea Europeană cere Serbiei să recunoască independența Kosovo și să impună sancțiuni Rusiei, a declarat președintele Serbiei, Tomislav Nikolic, într-un interviu acordat marți postului sîrb de televiziune RTS, potrivit agenției ruse de presă Ria Novosti.

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a trimis un mesaj foarte clar autorităților sîrbe în timpul ultimei vizite, efectuată în luna noiembrie la Belgrad: Serbia nu va fi parte a UE pînă cînd nu va rezolva problema legată de Kosovo și Metohija, a spus Nikolic.

„Hahn a spus literalmente: nu vă dorim cu o problemă nerezolvată”, a declarat președintele sîrb, citat de Ria Novosti. „Din moment ce majoritatea țărilor UE a recunoscut independența Kosovo, Europa nu vă vrea cu problema Kosovo nerezolvată, mi-a spus el”.

Tomislav Nikolic a reiterat că Serbia nu va recunoaște niciodată independența Kosovo. Președintele sîrb a spus că, în timpul vizitei sale la Belgrad, comisarul Hahn a vorbit și despre sancțiunile europene împotriva Rusiei, cărora Serbia încă nu li s-a alăturat.

„Un timp, puteți să vă mai purtați așa pentru că nu sînteți țară membră UE, dar mai tîrziu abateri de la politica Uniunii Europene nu vor fi acceptate”, l-a citat președintele Serbiei pe comisarul european.

Serbia va purta discuții cu partenerii europeni și cu cei ruși pentru a obține clarificări în legatură cu suspendarea proiectului de gazoduct „South Stream”, a spus Tomislav Nikolic, indicînd că prejudiciul pentru țara sa în urma închiderii proiectului „South Stream” nu este la fel de mare ca în cazul în care Belgradul ar aplica sancțiuni Rusiei.

El a mai spus că Serbia „suferă mult din cauza Rusiei” și în acest sens va cere miniștrilor săi ca la negocierile cu partea rusă să obțină asigurări că sîrbii nu vor fi lăsați fără hidrocarburi în timpul iernii.

SURSA: agerpres.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке