Statele Unite ofera Ucrainei sustinere militara si financiara, ajutor de care Kiev profita pentru a vinde armament altor state, incalcand, astfel, dreptul international, scrie saptamanalul american The Nation. Potrivit publicatiei, comertul cu arme americane mizeaza pe razboiul rece cu Rusia.

„Nu este surprinzator faptul ca, incepand din primavara anului 2014, Ucraina, care se afla in prima linie a acestui nou razboi rece, s-a transformat intr-un adevarat bazar de arme”, scrie publicatia citata.

La sfarsitul anului trecut, Washington a acordat Kievului un ajutor militar de peste 780 de milioane de dolari si 2 miliarde de dolari garantii de credit. Presedintele Piotr Porosenko a anuntat ca a avut chiar intentia de a cheltui in scopuri miltiare banii imprumutati de FMI. Rezultatul: „Ucraina a devenit o superpiata ilicita de arme”, subliniaza saptamanalul.

Potrivit Amnesty International, Ucraina vinde mitraliere si elicoptere in Sudanul de Sud, „tara unde civili sunt ucisi in spitale si biserici”. Aceste livrari sunt realizate cu incalcarea Tratatului international privind comertul cu armament, estimeaza The Nation.

Sursa: http://incomemagazine.ro/