Selectați pagina

Ucraina. Marea Neagră în regiunea Odesei nu mai e neagră ci verde

Ucraina. Marea Neagră în regiunea Odesei nu mai e neagră ci verde

Locuitorii şi oaspeţii oraşului Odesa de cîteva zile au observat o imagine neobişnuită. Marea de-a lungul coastei oraşului s-a colorat într-un verde de smarald. Utilizatorii reţelelor de socializare au publicat clipuri video cu acest fenomen ciudat. Înregistrările arată cum valurile mării aruncă la mal o spumă groasă de un verde deschis.

Potrivit biologului şi şefului organizaţiei publice “Frunza Verde”, Vladislav Balinksii, colorarea apei e legată de înmulţirea în ea a microorganismelor de genul ciano-bacteriilor Nodularia spumigena. Specialistul a subliniat faptul ca asupra culorii apei a influenţat doi factori – nivelul de sare şi de poluare a apei.

“În primul rînd salinitatea apei a scăzut, apoi are loc poluarea apei cu elemente biogene – acestea sunt îngrăşăminte minerale de azot pentru cîmpurile cu culturi agricole, substanţe chimice folosite pentru curăţare, care nu au fost curăţite îndeajuns de staţia de epurare”, a relatat Balinski pentru BBC.

Este de remarcat faptul că, în ciuda absenţei unor interdicţii de scăldat în mare din partea autorităţilor, biologul a recomandat celor ce se odihnesc pe plajă să nu intre în astfel de ape, deoarece ea conţine substanţe “considerare otrăvitoare”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *