Selectați pagina

Ucraina. Marea Neagră în regiunea Odesei nu mai e neagră ci verde

Ucraina. Marea Neagră în regiunea Odesei nu mai e neagră ci verde

Locuitorii şi oaspeţii oraşului Odesa de cîteva zile au observat o imagine neobişnuită. Marea de-a lungul coastei oraşului s-a colorat într-un verde de smarald. Utilizatorii reţelelor de socializare au publicat clipuri video cu acest fenomen ciudat. Înregistrările arată cum valurile mării aruncă la mal o spumă groasă de un verde deschis.

Potrivit biologului şi şefului organizaţiei publice “Frunza Verde”, Vladislav Balinksii, colorarea apei e legată de înmulţirea în ea a microorganismelor de genul ciano-bacteriilor Nodularia spumigena. Specialistul a subliniat faptul ca asupra culorii apei a influenţat doi factori – nivelul de sare şi de poluare a apei.

“În primul rînd salinitatea apei a scăzut, apoi are loc poluarea apei cu elemente biogene – acestea sunt îngrăşăminte minerale de azot pentru cîmpurile cu culturi agricole, substanţe chimice folosite pentru curăţare, care nu au fost curăţite îndeajuns de staţia de epurare”, a relatat Balinski pentru BBC.

Este de remarcat faptul că, în ciuda absenţei unor interdicţii de scăldat în mare din partea autorităţilor, biologul a recomandat celor ce se odihnesc pe plajă să nu intre în astfel de ape, deoarece ea conţine substanţe “considerare otrăvitoare”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке