Selectați pagina

Ucraina lucrează la un proiect de lege care ar introduce “ratingul cetățenilor”, pentru un control total

Ucraina lucrează la un proiect de lege care ar introduce “ratingul cetățenilor”, pentru un control total

Rada Supremă dezvoltă un proiect de lege care poate legitima controlul statului asupra diferitelor sfere de viață ale ucrainenilor.

Ucraina ar putea avea în curând o bază de date unică a cetățenilor, în care se vor conține informații acumulate din diferite surse despre fiecare ucrainean, ceea ce va permite autorităților să stabilească o “dictatură digitală totală”, relatează “Vesti”.

Ucraina lucrează la un proiect de lege care ar introduce “ratingul cetățenilor”, pentru un control total

Ucraina lucrează la un proiect de lege care ar introduce “ratingul cetățenilor”, pentru un control total

Evaluarea socială a cetățenilor se va forma pe baza datelor acumulate în registru. Ca exemplu a fost luat sistemul de rating social din China, unde Organismul unic de informatizare analizează oamenii după 160 de criterii.

Dacă o persoană are un rating scăzut, ea poate fi concediată dintr-o funcție publică, i se poate refuza în acordarea contractului de închiriere, nu va primi credite, etc. Persoana poate pierde în rating, de exemplu, pentru întârziereza cu plata taxelor și amenzilor, fumatul în locuri publice și transport, încălcarea regulilor de circulație, participarea la proteste împotriva autorităților sau o postare incomodă în rețelele sociale.

Potrivit surselor publicației din parlamentul ucrainean, proiectul de lege corespunzător este deja în curs de elaborare în Rada Supremă.

“Noul proiect de lege va putea instituționaliza controlul statului asupra diferitelor sfere ale vieții umane. Este vorba despre o evaluare a cetățenilor după diferiți parametri, cum ar fi sistemul de credit social din China.

Se vor adăuga puncte pentru activitățile sociale utile, cum ar fi donarea de sânge, voluntariatul, care nu sunt reglementate în prezent, participarea la proiecte sociale cum ar fi elaborarea bugetului social sau rambursarea împrumuturilor la timp. Dimpotrivă, punctele vor fi deduse pentru amenzi, datorii în diverse domenii, inclusiv pensia alimentară și evaziunea fiscală. Ca rezultat, o să fie mai dificil pentru o asemenea persoană să obțină un loc de muncă, să ia un credit sau chiar să plece în străinătate.

Toate acestea vor fi posibile atunci când toate bazele de date, care sunt deja disponibile în Ucraina, vor fi reunite într-o singură bază de date”, a declarat pentru publicație un parlamentar, și a adăugat că asemenea idei sunt acum discutate “și încă nu se știe care va fi rezultatul final”.

Conform unor informații, aceste idei vor fi incluse în noul Cod civil.

În opinia avocatului Ivan Liebermann, “odată cu implimentarea tot mai multor baze de date noi, libertatea ucrainenilor va fi limitată  doar la “bucătărie”. Totul se va urmări; toate datele vor fi integrate în registrul unic de stat, accesul la care va fi disponibil pentru oricine. <…>

Cu aceste baze de date, atunci când acestea vor fi reunite în una singură, “printr-un clic” se va putea afla întreaga istorie a activității omului. Și pe baza datelor, în consecință, se va restricționa obținerea de beneficii”.

Sursa: https://vesti.ua/strana/totalnyj-kontrol-v-ukraine-hotyat-vvesti-rejting-grazhdan

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.