Selectați pagina

Ucraina lovește din nou în economia Moldovei. Ministerul Economiei tace

Ucraina lovește din nou în economia Moldovei. Ministerul Economiei tace

Ucraina a anunțat că va introduce pentru o perioadă de 5 ani, taxe restrictive la importul clinherului, un produs intermediar la fabricarea cimentului, dar și a cimentului Portland pentru Republica Moldova, Rusia și Belarus, scrie mold-street.com

Potrivit unui comunicat al Ministerului dezvoltării economice de la Kiev care face referire la decizia Comisiei interminesteriale privind comerțul exterior, măsura a fost luată după o anchetă antidumping.

Astfel, au fost impuse taxe antidumping la importul acestor tipuri de ciment în valoare de 94,46% pentru Republica Moldova, de 114,95% pentru Rusia și de 57,03% pentru Belarus.

Comisia interdepartamentală din Ucraina a stabilit după o investigație inițiată în iulie 2018, existența unui dumping privind importul din aceste țări în perioada 2015-2018.

„Ponderea importurilor de clincher și de ciment Portland din Federația Rusă, Belarus și Moldova în Ucraina a crescut pe întreaga perioadă. Aceasta indică intenția de a spori în continuare volumul importurilor care fac obiectul unui dumping din aceste țări”, mai arată comisia.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat decizia. Mai mult! Anunțul a venit chiar în ziua când la Kiev se Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a participat la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului.

Un comentariu de la minister aşa-şi nu am putut obţine, serviciul de presă solicitănd să îi remitem o cerere oficială prin poştă.

Nici administraţia întreprinderilor nu a oferit comentarii la acest subiect.

De notat că în Moldova există doi producători de ciment: Lafarge Ciment SA din Rezina și fabrica de ciment din Râbnița. Cât produc și cât exportă acestea este însă o informație ascunsă de autorități, dar volumul nu este chiar atât de semnificativ.

Şi anterior Ucraina a luat astfel de măsuri. Astfel, din luna februarie 2015, Ucraina a introdus taxe de import suplimentare de 10% la produsele alimentare și de 5% la mărfurile industriale.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *