Selectați pagina

Ucraina în default și cu datorii

Ucraina în default și cu datorii

ucrainaUcraina intră în default cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia. Suma a fost contractată înainte de înlăturarea din funcţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Astfel, Rusia a anunţatcă va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.

Premierul ucrainean Arsenii Iaţeniuk a anunţat blocarea plăţii datoriei în şedinţa de guvern afirmând că trebuie luate măsuri după ce Rusia a refuzat să semneze acordul de restructurare.

El a spus că plăţile sunt îngheţate până ce propunerile lor de restructurare sunt acceptate sau până la o decizie în justiţie.

Moratoriul declarat de Ucraina se aplică şi unor datorii de circa 507 milioane de dolari, către bănci ruseşti, contractate de două companii ucrainene de stat, scrie Mediafax.

Guvernul de la Kiev nu poate să restituie integral datoria către Rusia, potrivit condiţiilor acordului de restructurare convenit cu creditorii privaţi şi al programului de asistenţă financiară de 17,5 miliarde de dolari convenit în acest an cu FMI.

În contextul crizei cu care se confruntă Ucraina, preşedintele rus, Vladimir Putin a propus luna trecută ca Ucraina să plătească eşalonat, pe parcursul a trei ani, dacă un guvern sau o bancă occidentală vor acorda garanţii.

Oferta a căzut la începutul lunii decembrie, iar ministrul rus de Finanţe a declarat pe 16 decembrie că un acord în afara justiţiei ar putea fi imposibil.

Sursa: politik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.