Selectați pagina

Ucraina a suspendat exportul de energie electrică în R. Moldova

Ucraina a suspendat exportul de energie electrică în R. Moldova

energie electricaRepublica Moldova și Belarus nu vor mai primi energie electrică din Ucraina.

Decizia a fost luată de autoritățile de la Kiev din cauza cantităţii insuficiente de energie pe piaţa internă, a anunţat Serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei. Astfel, va fi evitată deconectarea consumatorilor ucraineni de la curentul electric.

„Pentru a menţine un echilibru între consum şi generarea de energie electrică în sistemul integrat energetic al Ucrainei s-a decis suspendarea temporară a exportului de energie în Republica Moldova şi Belarus”, se spune într-un comunicat emis de autoritățile ucrainene, citat de Ria Novosti.

Amintim că, în septembrie 2014, Ucraina a redus la jumătate livrările de energie electrică în Republica Moldova. Fostul ministru al Energiei, Iurie Prodan, avertiza atunci că o suspendare completă a livrărilor de energie spre Republica Moldova ar putea priva în totalitate de curent electric regiunea Odesa, deoarece cele două sisteme energetice sunt interconectate.

Problemele au apărut în Ucraina din cauza deficitului de cărbune, după ce bazinul de huilă din estul ţării şi minele din Donbas au fost preluate de separatiști, iar o parte – distruse în urma bombardamentelor.

Sursa: ziarulnational.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *