Selectați pagina

Ucraina a iniţiat un exerciţiu cu rachete în apropiere de fosta regiune ucraineană Crimeea

Ucraina a iniţiat un exerciţiu cu rachete în apropiere de fosta regiune ucraineană Crimeea

avioaneUcraina a iniţiat joi un exerciţiu balistic de două zile ce are loc în apropierea fostei regiuni ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, Moscova criticând dur aceste teste cu rachete şi plasând forţele antiaeriene din zonă în stare de alertă, scrie agenţia de ştiri Tass.

“Testele cu rachete au început, totul decurge aşa cum a fost planificat”, a anunţat Vladimir Kryzhanovsky, şeful departamentului de relaţii cu presa al Comandamentului aerian de sud al Ucrainei.

Potrivit oficialului, “exerciţiile sunt efectuate în conformitate cu legile internaţionale şi respectă cu stricteţe aceste norme”.

Kryzhanovsky a adăugat că autorităţile de la Kiev nu au primit încă nicio reacţie din partea Moscovei.

“Exerciţiile ucrainene sunt un fel de manevră de relaţii publice cu rolul de a crea o situaţie tensionată, dar, oricum, armata rusă consideră acest caz o ameninţare potenţială şi reală, astfel că sistemele antiaeriene ruse din Crimeea sunt în stare de alertă”, a declarat un oficial militar rus.

“Alerta nu se referă doar la sistemele antiaeriene terestre, ci şi la cele instalate la bordul navelor din Marea Neagră, unităţi autonome capabile să respingă orice ameninţare”, a explicat oficialul citat.

Testele ar urma să aibă loc în apropierea regiunii Crimeea, iar rachetele ar putea intra în spaţiul aerian al teritoriului rus. Kievul consideră Crimeea parte a teritoriului Ucrainei, deşi regiunea a fost anexată de Rusia în 2014.

Administraţia Petro Poroşenko a avertizat de mai multe ori că va face tot posibilul pentru recuperarea regiunii Crimeea.

Moscova a denunţat o “decizie unilaterală” a Administraţiei prooccidentale de la Kiev. “Prin încălcarea tuturor acordurilor internaţionale, Ucraina a luat decizia unilaterală de a efectua teste cu rachete în spaţiul aerian suveran al Rusiei”, a reacţionat Autoritatea rusă a aviaţiei civile (Rosaviatsiia).

Potrivit Moscovei, “riscuri” ar putea apărea pe 1 şi 2 decembrie între orele 9.00-19.00, la altitudini frecventate de avioane civile.

În octombrie 2001, armata ucraineană a doborât din greşeală cu o rachetă S-200 un avion de pasageri care se afla deasupra Mării Negre. Avionul Tupolev Tu-154M, aparţinând companiei Sibir, circula din Tel Aviv spre Novosibirsk. Toate cele 78 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit.

În iulie 2014, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă în timp ce zbura deasupra zonelor beligerante din estul Ucrainei, incident soldat cu 298 de morţi.

Sursa: meadiafax.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *