Selectați pagina

Turcia va inunda Moldova cu mărfuri. Vom majora exporturile de patru ori, promit oficialii turci

Turcia va inunda Moldova cu mărfuri. Vom majora exporturile de patru ori, promit oficialii turci

Premierul Pavel Filip şi Premierul Binali Yildirim au semnat mai multe acorduri la Chişinău

Datorită acordurilor semnate recent la Chişinău au fost eliminate toate obstacolele din calea dezvoltării relațiilor comerciale dintre Turcia și Moldova, a declarat pentru agenția Anadolu șeful Consiliului Relații Economice Externe din Turcia (DEIK), Ömer Cihad Vardan.

Potrivit oficialului turc, în prezent exportul Turciei în Republica Moldova se ridică la 240 de milioane de dolari, iar Turcia intenționează să crească această cifră la un miliard de dolari, adică de patru ori şi ceva.

Aceste prognoze optimiste se bazează pe acordurile comerciale semnate la începutul lunii mai, la Chişinău, în timpul vizitei oficiale a premierului turc Binali Yildirim.

Moldova mai importantă ca India

Ömer Cihad Vardan a susţinut că Republica Moldova ca partener de comercial şi ca piaţă de desfacere pentru mărfurile turceşti a ajuns a fi mai importantă chiar decât India.

“Dacă exporturile turceşti în India, o ţară cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori constituie aproximativ 640 de milioane de dolari, apoi în Moldova, cu o populaţie de trei milioane – 240 de milioane de dolari”, a declarat Vardan, citat de agenţia Anadolu.

Luând în consideraţie numărul populației, apoi Moldova la acest capitol este o ţară prioritară pentru Turcia, a adăugat șeful Consiliului de Externe Relații Economice din Turcia.

Potrivit lui, cifra actuală a schimburilor comerciale dintre cele două țări nu reflectă potențialul lor, și Turcia, în primul rând va crește exporturile în Republica Moldova până la 500 de milioane de dolari, iar în perspectivă să le majoreze până la un miliard de dolari.

Turcia exportă de patru ori mai multe mărfuri în Moldova, decât importă.

Sursa: mold-street.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *