Recep Erdogan a anunțat că Turcia este pregătită să facă orice este nevoie pentru a oține ce i se cuvine din Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană.

„Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană (…) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparţine”, a anunțat acesta într-un discurs susținut miercuri.

De asemenea, acesta a adăugat „pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic şi militar”, informează Reuters, citat de national.ro

Erdogan își avertizează „vecinii”: Turcia va lua ce i se cuvine din Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană!

Președintele Turciei a făcut aceste declarații în cadrul unei ceremonii de celebrare a Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor.

Avertismentul lansat de Erdogan vine în contexul în care între Ankara și Atena există tensiuni legate de Marea Mediterană de Est, un au fost descoperite în ultimii ani importante rezerve de gaz. Astfel, disputele mai vechi dintre cele două țări referitoare la granițele martitime s-au agravat din ce în ce mai mult.

Recent, Turcia și Grecia și-au arătat forțele după ce Ankara a desfășurat pe 10 august o „anchetă” trimițând o navă de cercetare seismică, însoţită de o escortă militară într-o zonă revendicată de statul vecin. Atena a reacționat prompt și a trimis la rândul ei în regiune mai multe nave.

„Îi invităm pe interlocutorii noştri (…) să se abţină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor”, a mai avertizat Erdogan făcând referire la Grecia.

Germania încearcă să reducă tensiunile dintre cele două și l-a trimis ăe șeful diplomației, Heiko Maas, în vizită la Atena și Ankara.