Selectați pagina

TRUMP – NETANYAHU: Întâlnirea care modifică toate datele geo-strategice din lume

TRUMP – NETANYAHU: Întâlnirea care modifică toate datele geo-strategice din lume

Președintele american Donald Trump l-a primit miercuri la Casa Albă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmit agențiile de presă internaționale.

La conferința de presă care a urmat primei întrevederi a celor doi după ce Trump a devenit președinte, unul din subiecte a fost soluția celor două state, israelian și palestinian. Netanyahu a declarat că preferă să se concentreze asupra esenței, nu a etichetelor. “Există două precondiții pentru pace. Mai întâi, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu. În al doilea rând, în orice acord de pace, Israelul trebuie să-și păstreze controlul de ultimă instanță al securității în întreaga zonă de la vest de râul Iordan”.

La rândul său, Donald Trump a declarat că ia în considerare atât posibilitatea a două state, cât și cea a unuia singur. “Îmi place cea care le place ambelor părți” și “mă pot împăca cu oricare din ele”, a continuat el. “Dar sincer, dacă Bibi (Netanyahu) și dacă palestinienii, dacă Israelul și palestinienii sunt mulțumiți, sunt mulțumit cu cea care le place lor mai mult”.

În privința mutării ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Trump a afirmat: “mi-ar plăcea să văd că se întâmplă”. “Luăm asta în considerare foarte, foarte ferm. Studiem cu mare grijă, mare grijă, credeți-mă, și vom vedea ce se întâmplă”, îl citează DPA.

Despre coloniile evreiești din teritoriile palestiniene, “mi-ar plăcea să vă văd un pic mai reținuți”, i-a spus președintele american oaspetelui său, potrivit agenției Reuters.

Trump a încercat să imprime un ton cordial discuțiilor. Covorul roșu a fost desfășurat pentru Netanyahu până pe aleea Casei Albe. Premierul israelian a fost însoțit de soția sa, Sara, iar prima doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a fost alături de soțul său ca gazdă, informează Agerpres.

INTEGRAL Conferinta de Presa din 15 februarie 2017, urmată de traducerea în română

PREȘEDINTELE DONALD TRUMP:

Statul Israel este un simbol al rezistenței în fața opresiunii – nu mă pot gândi la nici un alt stat care a trecut prin ceea ce au trecut ei – și de supraviețuire în fața genocidului. Nu vom uita niciodată ce a îndurat poporul evreu.
Perseverenta voastră în fața ostilitatilor, democrația deschisă în fața violenței, si succesul vostru in fata de sanselor minime, este cu adevarat o inspiratie. Provocările de securitate cu care se confruntă Israel sunt enorme, inclusiv amenințarea ambițiilor nucleare ale Iranului, despre care am vorbit mult. Una dintre cele mai grave afaceri pe care am văzut-o vreodată este afacerea cu Iranul. Administrația mea a impus deja noi sancțiuni Iranului, și voi face mai mult pentru a împiedica Iranul de a construi vreodată – repet, vreodată – o armă nucleară.

Asistența noastră de securitate a Israelului este în prezent la un nivel record, asigurându-ne că Israelul are capacitatea de a se apăra împotriva amenințărilor care există, din păcate, sunt multe. Ambele noastre țări vor continua și vor crește. Avem o lungă istorie de cooperare în lupta împotriva terorismului și lupta împotriva celor care nu prețuiesc viața umană. America și Israel sunt două națiuni care prețuiesc valoarea întregii vieți umane.

Acesta este încă un motiv pentru care resping acțiunile incorecte și unilaterale împotriva Israelului la ONU – care au tratat Israelul, în opinia mea, foarte, foarte nedrept – sau alte foruri internaționale, precum și boicoturi care vizează Israelul. Administrația noastră se angajează să colaboreze cu Israelul și aliații noștri comuni din regiune inspre o si mai mare siguranță și stabilitate. Aceasta include în a lucra spre un acord de pace între Israel și palestinieni. Statele Unite vor încuraja o pace și, într-adevăr, un acord de pace mare. Vom lucra la aceasta cu foarte, foarte mare atenție. Foarte important pentru mine, de asemenea – este ceva ce vrem să facem. Dar sunt și părțile care trebuie să negocieze direct la un astfel de acord. Vom fi alături de ei; vom lucra cu ei.

Ca și în orice negociere de succes, ambele părți vor trebui să facă compromisuri. Știi asta, nu?

PRIM-MINISTRUL NETANYAHU:

Ambele părți.

PREȘEDINTELE TRUMP:

Vreau ca poporul israelian să știe că Statele Unite e alături de Israel în lupta împotriva terorismului. După cum știți, domnule prim-ministru, cele două națiuni vor condamna întotdeauna actele teroriste. Pacea cere națiunilor, respectarea reală a demnității vieții umane și de a fi o voce pentru toți cei care sunt in primejdie și uitati.

Acestea sunt idealurile pentru care noi toți, și întotdeauna, vom aspira și le vom înfăptui. Acest lucru va fi primul dintre multele întâlniri productive. Iar eu, din nou, Dle. Prim Ministru, vă mulțumesc foarte mult pentru ca sunteti alături de noi astăzi.

Domnule Prim-Ministru, vă mulțumesc.

PRIM-MINISTRUL NETANYAHU:

Președinte Trump, vă mulțumesc pentru ospitalitatea cu adevărat calda pe care dumeavoastra  și Melania mi-ați arătat-o, soției mele Sara, întregii noastre delegatii. Apreciez profund prietenia dumneavoastra.Pentru mine, si pentru Statul Israel, a fost atât de clar evident, în cuvintele pe care tocmai le-ati spus – Israelul nu are un alt aliat mai bun decât Statele Unite ale Americii. Și vreau să vă asigur, ca Statele Unite nu are un aliat mai bun decât Israel.

Alianța noastră a fost remarcabil de puternică, dar sub conducerea dumneavoastră sunt convins că va fi și mai puternica. Astept cu nerabdare sa lucrez cu dumneavoastra pentru a actualiza in mod dramatic alianța noastră în orice domeniu – în domeniul securității, în tehnologie, în cibernetică și comerț, precum și multe altele. Si eu salut cu siguranță apelul franc pe care l-ati pronuntat, pentru a se asigura că Israelul este tratat corect în forurile internaționale, și că calomnia și boicotarea la adresa Israelului au fost învinse cu putere datorita puterii și poziției morale a Statelor Unite ale Americii.

După cum ați spus, alianța noastră se bazează pe o legătură profundă a valorilor comune și a intereselor comune. Si, din ce în ce, aceste valori și interese sunt sub atac de o forță malefică: teroare islamică radicală.Dle Președinte, ați dat dovadă de multă claritate și curaj de a confrunta această provocare in mod direct. Chemati pentru confruntarea cu regimul terorist al Iranului, împiedicând Iranul să realizeze această afacere teribilă într-un arsenal nuclear. Și ați spus că Statele Unite se angajează la împiedicarea Iranului de obtinerea de arme nucleare. Chemati pentru înfrîngerea organizatiei teroriste, ISIS. Sub conducerea dumneavoastră, cred că putem inversa valul in crestere al islamului radical. Și, în această mare sarcină, ca și în multe altele, Israel stă cu dumneavoastra  și stau si eu cu dumneavoastra.
Dle președinte, în a desființa Islamul militant, putem profita de o oportunitate istorică – pentru că, pentru prima dată în viața mea, și pentru prima dată în viața țării mele, țările arabe din regiune nu văd Israelul ca un inamic, dar, din ce în ce mai mult, ca aliat. Și eu cred că sub conducerea dumneavoastră, această schimbare în regiunea noastră creează o oportunitate fără precedent de a consolida securitatea și pacea în avans.

Să profitam de acest moment împreună. Să ne consolidam securitatea.Să căutăm căi noi de pace. Și să aducem alianța remarcabilă dintre Israel și Statele Unite ale Americii la înălțimi si mai mari.
Mulțumesc. Vă mulțumesc, domnule președinte.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *