Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era condiționată intrarea în Parlamentul European a oricărei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde, se arată într-un comunicat al europarlamentarului român Cristian Terheș, citat de qmagazine.ro

Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde pentru intrarea în Parlamentul European

Tribunalul UE a suspendat temporar aplicarea Certificatului Verde pentru intrarea în Parlamentul European

Acțiunile de suspendare și anulare a acestei decizii au fost deschise atât de către o serie de europarlamentari, cât și de o serie de angajați ai Parlamentului European, toți aceștia fiind reprezentați de firma de avocatura Notre Bon Droit.

Biroul Parlamentului European, într-o acțiune abuzivă ce a avut sprijinul majorității grupurilor politice, cu precădere PPE (unde e PNL), Renew (unde e USR) și S&D (unde e PSD), a decis pe data de 27 octombrie 2021 ca în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg nu se va putea intra decât dacă se prezintă la intrare Certificatul Verde. Decizia se aplica, începând cu data de 3 noiembrie, atât europarlamentarilor, cât și angajaților și vizitatorilor în Parlamentul European. împotriva acestei măsuri abuzive au protestat atât sindicate ale angajaților din Parlament, cât și europarlamentari.

Zeci de europarlamentari au adresat o scrisoare președintelui Parlamentului European, David Sassoli, prin care cereau revocarea acestei măsuri abuzive.

Cristian Terheș (PNTCD – Grupul ECR), împreună cu alți europarlamentari, a arătat, în două conferințe de presă, abuzul acestei măsuri, cerând public președintelui Parlamentului European să revoce această decizie.

Pe data de 4 noiembrie 2021, cinci europarlamentari au contestat la Tribunalul UE decizia în discuție, cerând atât anularea, cât și suspendarea ei. Cei cinci europarlamentarii care au deschis acest proces sunt Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron și încă un europarlamentar care a cerut să fie anonim.

Președintele Tribunalului UE, Marc van der Woude, a decis pe data de 5 noiembrie suspendarea acestei decizii în cazul reclamanților, arătând că:

4. În această etapă a procedurii, având în vedere interferența în exercitarea deplină și activă a mandatelor reclamanților, susținerile cuprinse în cererea de măsuri provizorii, chiar dacă sunt stabilite, justifică adaptarea status quo-ului până la care președintele Tribunalul examinează mai detaliat argumentele părților.

5. În aceste împrejurări, apare necesar, în interesul bunei administrări a justiției, să se suspende executarea deciziei atacate prin limitarea condițiilor de acces al reclamanților în sediul Parlamentului European la condiția unui auto-test negativ. Dacă rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. În cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitanților la sediul său.

Concluzionând, președintele Tribunalului UE a stabilit în dispozitivul ordonanței că:

1) Executarea Hotărârii Biroului Parlamentului European din 27 octombrie 2021 privind normele excepționale de sănătate și siguranța care reglementeazăa accesul în clădirile Parlamentului European la cele trei locuri de muncă ale acestuia SE SUSPENDĂ până la data ordinului de încetare a acestei proceduri sumare.

2) Domnul Robert Roos, doamnele Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron si IC pot accesa sediile Parlamentului European pe baza unui autotest negativ. Dacă rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. În cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitanților la sediul său.

„Suspendarea, chiar dacă temporară, de către Tribunalul UE a deciziei Parlamentului European de condiționare a accesului în sediile sale de posesia unui Certificat Verde demonstrează abuzul acestei decizii și, implicit, ineficiența acestui certificat care, în fapt, nu certifică nimic, câtă vreme cineva vaccinat se poate infecta și poate răspândi boala, iar cineva testat e certificat că nu e infectat doar la momentul testului”, a spus Cristian Terheș, europarlamentar PNTCD.

Acțiunile europarlamentarilor ce se opun acestei condiționări vor continua până când această decizie va fi anulată definitiv și se va reveni la normalitate.

„Recomandarea pe care o fac tuturor românilor este să se lupte pentru propriile drepturi si libertăți. E clar că avem de-a face cu un sistem abuziv si ilegitim, care s-a întors împotriva propriilor cetățeni, pentru a-i domina, a-i înrobi și a-i supune. E chemarea și obligația noastră, a tuturor, să luptăm pentru libertate”, a concluzionat Terheș.