Selectați pagina

Travestiţii şi transsexualii nu mai au voie să conducă automobilul în Rusia

Travestiţii şi transsexualii nu mai au voie să conducă automobilul în Rusia

gay-rusiaRusia a adoptat o lege care interzice travestiţilor şi transsexualilor să conducă automobilul, generând un val de critici din partea apărătorilor drepturilor persoanelor gay, informează AFP.

Intrată în vigoare la începutul acestei săptămâni, legea interzice oricărei persoane care prezintă “tulburări mintale şi tulburări de comportament”, inclusiv cele asociate “identităţii de gen şi preferinţelor sexuale”, să conducă automobile.

Lista menţionată în textul de lege îi include astfel pe travestiţi şi transsexuali în aceeaşi categorie cu fetişiştii, pedofilii, exhibiţioniştii şi persoanele interesate de voyeurism şi sado-masochism.

Legea, care vizează reducerea numărului de decese cauzate de accidentele rutiere, a atras numeroase critici din partea apărătorilor ruşi ai drepturilor omului.

“Nu înţeleg de ce fetişiştii, cleptomanii (vizaţi şi ei de această lege, n.r.) şi transsexualii nu pot să conducă o maşină”, a reacţionat pe blogul ei Elena Masiuk, membră în Consiliul drepturilor omului de la Kremlin.

“Este o violare a drepturilor cetăţenilor ruşi”, a adăugat ea, subliniind “eventualele nedreptăţi” pe care le va genera noua lege.

Asociaţia avocaţilor ruşi pentru drepturile omului consideră că această lege “demonstrează invadarea progresivă de către autorităţi a domeniului vieţii private”.

“Noua lege contrazice într-o manieră flagrantă legile internaţionale şi pe cele ruse”, a adăugat aceeaşi asociaţie într-un comunicat.

Homosexualitatea a fost considerată o infracţiune în Rusia până în 1993 şi o maladie mintală până în 1999. Paradele gay sunt periodic interzise în această ţară, în care homofobia se exprimă adeseori în mod deschis.

Situaţia a devenit şi mai tensionată în Rusia după adoptarea, în 2013, a unei legi care pedepseşte cu amendă şi închisoare orice formă de “propagandă” homosexuală în faţa minorilor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *