Selectați pagina

Transnistria se pregătește de o invazie din partea Ucrainei

Transnistria se pregătește de o invazie din partea Ucrainei

transnistriaTransnistria se pregătește de o invazie din partea Ucrainei. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a ordonat mobilizarea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani în contextul temerilor privind izbucnirea unor confruntări armate în Transnistria.

Decretul de mobilizare a rezerviştilor a intrat în vigoare imediat şi va fi valabil până la sfârşitul anului 2015.

Sunt chemaţi la ordine toţi recruţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. – se arată în ordinul semnat de Evgheni Şevciuk, citat de cotidianul The Telegraph.

În regiunea separatistă Transnistria este staţionat un contingent rus de menţinere a păcii format din peste 1.000 de militari.

De la izbucnirea conflictului separatist în estul Ucrainei, în martie 2014, tensiunile s-au amplificat în Transnistria, regimul Şevciuk acuzând armata ucraineană că mobilizează forţe militare în apropierea frontierelor sale.

Într-un interviu acordat în aprilie pentru Kommersant, Sevciuk a arătat că armata ucraineană desfășoara exerciții intense la frontiera cu Transnistria, regiune care și-a proclamat independența față de Chișinău în 1990.

În contrapartidă, în luna mai, șeful Serviciului ucrainean al frontierelor, Viktor Nazarenko, a declarat că a constatat ”mai multe amenințări militare” emanând din Transnistria.

Ulterior, guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, și-a declarat intenția de a întări frontiera cu Transnistria.

Tensiunile s-au agravat și mai mult când președintele ucrainean Petro Porosenko a semnat, în 11 iunie, legi care denunțau mai multe acorduri de cooperare militară din Moscova.

Kiev a blocat în special tranzitul trupelor rușesti prin teritoriul ucrainean cu destinația Transnistria.

La ora actuală, Rusia staționează în Transnistria un grup operațional care numără 1.350 de militari.

Sursa: Russia Today

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *