Selectați pagina

Patriarhia Rusă: Schimbarea statutului catedralei Sf. Sofia va duce la încălcarea echilibrului religios din Turcia

Patriarhia Rusă: Schimbarea statutului catedralei Sf. Sofia va duce la încălcarea echilibrului religios din Turcia

Mitropolitul Ilarion consideră că orice încercare de a schimba statutul actual al catedralei Sfânta Sofia va duce la încălcarea echilibrului religios din Turcia.

La 06 iunie 2020 Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului pentru relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei, și-a exprimat speranța că Hagia Sophia din Istanbul va rămâne în continuare muzeu, iar încercările de a schimba statutul actual nu vor provoca tensiune interconfesională. Acest lucru este raportat de serviciul de comunicare al Departamentului pentru relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei.

Comentând rugăciunea musulmană săvârșită de autoritățile turce în catredrala Sfânta Sofia și „Festivalul cuceririi” desfășurat lângă pereții catedralei, arhiereul a amintit că complexul Sfânta Sofia funcționează ca muzeu din 1934 prin decizia lui Kemal Ataturk, iar din 1985 a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Pentru milioane de creștini din întreaga lume, în special pentru creștinii ortodocși, acestă catedrală este un simbol al Bizanțului și un simbol al Ortodoxiei”, a subliniat ierarhul. „Ea a fost construită în secolul al VI-lea de către împăratul Iustinian anume ca biserică ortodoxă și a devenit nu numai o minune a arhitecturii din timpurile sale, dar și principala biserică ortodoxă a Imperiului Roman de Răsărit”.

Potrivit Mitropolitului, pentru credincioșii ortodocși „această catedrală este prețioasă și datorită faptului că ambasadorii cneazului Vladimir anume acolo, asistând la slujbă, au simțit că nu știu dacă se află „pe pământ sau în ceruri”, și au decis să-i spună cneazului Vladimir despre acest lucru; ca urmare, cneazul Vladimir a luat decizia istorică că creștineze Rusia”.

„Orice încercări de a schimba statutul actual al Sfintei Sofia, care în prezent funcționează ca muzeu, vor dezichilibra relațiile interconfesionale fragile din prezent”, este convins șeful Departamentului pentru relații bisericești externe al Patriarhiei Moscovei.

În acest sens, ierarhul și-a exprimat speranța că „acestă catedrală va continua să funcționeze ca muzeu, iar accesul la ea va fi deschis tuturor și că asemenea evenimente nu vor provoca tensiune inter-religioasă”.

Sursa: https://mospat.ru/ru/2020/06/09/news184881/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке