Selectați pagina

Trăiesc de 10 ani în Italia, iar statul moldovean îi obligă să-și cumpere poliță medicală

Trăiesc de 10 ani în Italia, iar statul moldovean îi obligă să-și cumpere poliță medicală

polita de asigurareO familie din raionul Ungheni, zilele trecute, a avut parte de o surpriză. Pe adresa la care nu mai locuieşte de mai bine de zece ani (familia e stabilită cu traiul într-un oraş din Italia), a fost adusă o scrisoare oficială, scrie Ziarul Unghiul.

Soţul şi soţia au rămas miraţi atunci când foştii vecini i-au anunţat despre o decizie judecătorească şi o hotărâre a executorului judecătoresc. Tatiana Cojocaru, căci despre ea este vorba, în acest mod a fost înştiinţată că nu a achitat prima pentru poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anii 2013 şi 2014. Cazul a fost examinat de judecată, iar ordonanţa judecătorească privind încasarea restanţelor a fost direcţionată către executare silită unui executor judecătoresc. Cu alte cuvinte, moldoveanca din Italia are de achitat în total suma de 10 mii de lei, dintre care 7500 de lei constituie prima de asigurare pentru ultimii doi ani. Tatiana Cojocaru nu-şi poate explica cum de organul judecătoresc a putut emite o astfel de hotărâre, fără să verifice de cât timp dânsa e plecată din ţară. Ea spune că are toate dovezile că în ultimii doi ani nu a fost în ţară.

Jurnaliștii au încercat să facă lumină în acest caz, mai ales că nu e unicul de acest gen. De altfel, pe toate cauzele civile remise în instanţa de judecată a câştigat Casa Naţională de Asigurări în Medicină.

Oleg Belbas, directorul Agenţiei Teritoriale Ungheni a acestei companii, spune că la început sunt „pescuiţi” fondatorii de întreprinderi, notarii, avocaţii şi patentarii, care nu şi-au plătit prima de asigurare. După aceasta juriştii agenţiei îşi vor îndrepta atenţia spre cei care lucrează la negru, cântă la nunţi şi cumetrii, muncesc ocazional ş.a.

Tatiana Cojocaru a confirmat că în anii ‘90 a avut deschisă o întreprindere individuală, pe care aşa şi nu a reuşit să o închidă: „Am fost nevoiţi să plecăm, căci feciorul trebuia să facă urgent unele investigaţii de care puteam beneficia doar peste hotare. Aşa ne-am stabilit cu traiul acolo, unde ne simţeam mai bine. Atunci statul nu a fost solidar cu noi, pe nimeni nu au interesat problemele noastre de sănătate. Iar acum sunt impusă să fiu solidară cu cei rămaşi în ţară”.

Oleg Belbas spune că dacă persoana are înregistrată o întreprindere individuală, să respecte legea şi să plătească prima de asigurare: „Nu avem de unde şti dacă această persoană este plecată sau nu, atâta timp cât dânsa are o întreprindere care, conform datelor oferite de serviciul fiscal, încă activează”.

Conform site-ului parajurist.md, decizia despre aplicarea amenzii poate fi contestată în instanţa de judecată în termen de 15 zile de la data când persoana a aflat despre sancţiune. Doar în cazul când decizia rămâne în vigoare sau nu a fost contestată, documentul este transmis spre executare executorului judecătoresc, care calculează plăţile pentru executare ce pot fi destul de mari, uneori chiar depăşind suma amenzii. Persoanele care se află pe teritoriul ţării mai puţin de 183 de zile în decursul unui an calendaristic nu pot fi sancţionate pentru neachitarea poliţei de asigurare medicală obligatorie. Dar aceasta se referă doar la persoanele fizice.

Tatiana Cuibaru//Unghiul.info

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii