MOSCOVA, 22 mai 2017. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, după întâlnirea cu reprezentanții bisericii romano-catolice, i-a dat Papei Francisc o icoană a Sfântului Nicolae și medalii.

„Aș dori, Eminență, să transmiteţi ca dar această icoană veche a Sfântului Nicolae, *Preasfinţitului* Francisc, Papă al Romei, precum și medalii, care sunt în legătură cu slujirea mea în calitate de Patriarh” – a spus Patriarhul *Arhiepiscopului* din Bari Francesco Cacucci.

*Arhiepiscopul* Francesco însuși a primit de la Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse , de asemenea, o icoană mare a Sfântului Nicolae, și a fost decorat cu Ordinul bisericesc Sf. Serafim de Sarov de gradul I.
În plus, rectorul Bazilicii Sfântului Nicolae din Bari, preotul Ciro Capote a fost decorat cu Ordinul Sf. Serafim de Sarov, gradul II și guvernatorul provinciei Puglia Michele Emiliano a primit acelaşi ordin, dar gradul III. După cum se menționează în decretul Patriarhului, premiile au fost acordate  invitaților străini de onoare „în semn de recunoaștere a eforturilor lor pentru aducerea moaștelor Sf. Nicolae de Minuni“ din Italia în Rusia.

Potrivit lui Cacuci, aducerea moaștelor Sfântului în Rusia este „un eveniment unic de la separarea bisericilor.“ El a menționat că „Papa Francisc însuşi a subliniat în repetate rânduri importanța acestui eveniment, numindu-l unic. ”
„Aproape în fiecare zi, ajung la noi cereri de a ne împărtăşi cu relicva – moaștele Sf. Nicolae, de aceea, aducerea relicvelor în Rusia – arată clar și prezintă statutul privilegiat al relațiilor noastre – relațiile și Biserica Ortodoxă Rusă și personal cu dvs, Preasfinţite” – a declarat Cacucci Patriarhului Kirill.
La reuniune, care a avut loc în incinta Catedralei Hristos Mântuitorul cu ocazia aducerii în Rusia  a moaștelor Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni, au participat,  de asemenea,  Mitropolitul  Ilarion Volokolamskiy, Nunțiul papal din Federația Rusă, Arhiepiscopul Celestino Migliore, primarul oraşului Bari – Antonio Decarie, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse și ai bisericii romano-catolice.

Patriarhul e de părere că relaţiile dintre cele două Biserici ar trebui să se dezvolte în continuare, precum şi cooperarea dintre ortodocşi şi catolici în Italia.

Interesul sporit manifestat de ruși pentru „Capodoperele Vaticanului“ de la Expoziţia din Moscova (inaugurată la 25 noiembrie 2016 ) „dovedeşte comunitatea spirituală și culturală a Rusiei și Italiei, care nu trebuie să se piardă”, a spus Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, la o întâlnire cu reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice.

Sursa: RIA Novosti