Tot mai mulți oameni au probleme cardiace grave și ajung pe masa de operație. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în 2017 au fost subvenționate cu aproape două mii de intervenții mai multe decât în anul precedent.

Larisa Bivol are 63 de ani. Cu doi ani în urmă a trecut printr-o operație mimim-invazivă la o clinică privată din Capitală, acoperită de polița de asigurare, scrie publika.md.

Anul trecut, problemele au revenit, așa că femeia a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde a suportat o operație pe cord deschis.

„După câte eu știu, prima mea intervenție era undeva la 46 de mii. Dar la Republican, nu știu operația cât costă. Chiar am întrebat dacă este nevoie ceva de medicamente, au spus că au de toate”, a spus pacienta, Larisa Bivol.

Anul trecut, doar la Spitalul Republican au fost făcute 738 de operaţii și 430 de tratamente cu ajutorul undelor caustice, adică fără ajutorul bisturiului.

„De la 80 de mii, la 130 de mii de lei. Acesta este costul pentru o operație, în funcție de starea pacientului și perioada pe care o petrece în secția de reanimare. Sunt medici care prescriu un anumit fel de medicamente, altele decât cele pe care le avem noi. Pacienții le cumpără singuri”, a spus șeful Departamentului chirurgie cardiovasculară, Oleg Repin.

Chirurgii spun că sute de pacienți sunt incluşi pe listele de așteptare.

„Avem liste de așteptare, mai ales în cazul pacienților adulţi, pentru că ei sunt mai mulți. Majoritatea au boli ischemice sau ale valvelor cardiace”, a spus șeful Departamentului chirurgie cardiovasculară, Oleg Repin.

În clinicele private, o operație minim-invazivă costă până la 50 de mii de lei. Iar preţul uneia pe cord deschis ajunge la 130 de mii de lei.

În 2017, pentru operațiile la inimă, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate peste 142 de milioane de lei, cu aproape 29 de milioane mai mult decât în 2016.