Selectați pagina

Tot mai mulți copii se nasc în sevraj. De vină sunt și medicamentele pe care le iau gravidele

Tot mai mulți copii se nasc în sevraj. De vină sunt și medicamentele pe care le iau gravidele

copilTot mai mulți copii se nasc cu simptome de sevraj. Se întâmplă din cauza faptului că mamele fie consumă droguri, fie iau medicamente în timpul gravidității, care sunt de fapt interzise.

Un studiu publicat recent în Journal of Perinatolology relevă faptul că între 2009 și 2012 numărul de copii născuți în SUA cu sindrom de abstinență neonatală – simptome de sevraj – aproape s-a dublat. Sindromul de abstinență neonatală poate apărea la copiii născuți de mame care au folosit droguri sau opiacee în timpul sarcinii, cum ar fi heroina, codeina și oxicodona, scrie Medical News Today.

Când o femeie folosește astfel de medicamente în timpul sarcinii copilul este, de asemenea, expus, deoarece acestea trec prin placentă. Deoarece copilul nu mai este expus la droguri după naștere, acestea se pot confrunta simptome de sevraj, inclusiv diaree, plâns strident, febră, vărsături și iritabilitate.

În același timp se atestă că în ultimii ani a existat o creștere dramatică de prescriere a analgezicelor opioide. Un raport din 2014 de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a constatat că numai în anul 2012 au fost eliberate 259 de milioane de rețete pentru calmante – echivalentul a un flacon pentru fiecare adult din Statele Unite.

Un copil născut cu sevraj la fiecare 25 minute

Pentru studiul lor, autorul principal Stephen Patrick și colegii săi de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville au încercat să analizeze modul în care creșterea consumului de opiacee eliberate în bază de prescripție medicală a afectat numărul de copii din SUA .

Cercetătorii au descoperit că în patru ani numărul de copii născuți cu sindromul de abstinență neonatală aproape s-a dublat, de la 3,4 nașteri la 1.000 în 2009 la 5.8 la 1.000 de nașteri în 2012 – echivalentul a un copil născut la fiecare 25 de minute.

„Rezultatele acestui studiu demonstrează că sindromul de abstinență neonatală este o problemă în creștere de sănătate publică în Statele Unite și o povară imensă pentru copii, familiile lor și comunităților în care trăiesc”, spune William Cooper, autorul principal al studiului.

În concluzie, specialiștii spun că este obligatorie prevenirea utilizării abuzive a opioidelor în rândul femeilor gravide, mai ales că această stare de lucruri afectează enorm și bugetul de sănătate.

Sursa: e-sanatate.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *