Selectați pagina

Tot mai mulți americani renunță la cetățenie de frica Fiscului

Tot mai mulți americani renunță la cetățenie de frica Fiscului

cetatenie americanaDacă românii visează la cetăţenia americană, americanii renunţă la ea în valuri. Un număr record de cetăţeni au spus adio Americii în acest an. Şi recordul vine după un alt record atins anul trecut, care venea după un alt record din anul precedent şi tot aşa. Practic, din 2008, şi până astăzi numărul celor care renunţă a crescut de peste 14 ori. Iar motivul e, de cele mai multe ori, IRS, Fiscul american.

Tot mai mulţi americani care locuiesc în afara ţării preferă să renunţe la paşaportul de acasă şi să păstreze banii pe care îi câştigă. Mai bine de 1.300 de expaţi s-au „lepădat” de cetăţenia americană numai în primele trei luni ale acestui an.

Anul trecut au renunţat 3.400, astfel că acum numai după primul trimestru s-a ajuns deja la 40% din totalul înregistrat pe întreg anul 2014. Pentru cei care trăiesc peste graniţe, cetăţenia americană era pe vremuri o onoare. Astăzi e mai degrabă o durere de cap.

Spre deosebire de cele mai multe țări, America îi taxează pe cetățenii ei pentru toate veniturile, indiferent de țara în care sunt câștigate sau de domiciliul fiscal al fiecăruia.

Adesea, contribuabilul cheltuiește mii de dolari pe serviciile contabililor, avocaților și specialiștilor în fiscalitate, doar pentru a putea plăti taxe către statul american.

O nouă lege le cere americanilor să raporteze activele deținute peste graniță și conturile în care au mai mult de 10.000 de dolari.

Pentru cei cu venituri mari, rigoarea e și mai mare. Aceștia trebuie să raporteze salariul câștigat, casele deținute, economiile pentru pensie, tablourile, bijuteriile, acțiunile la bursă, toate calculate la valoarea curentă a pieței. Practic, trebuie să-și facă, anual, calculul la toate bunurile deținute, ca și cum le-ar scoate la vânzare.

„Unul dintre clienţii mei, care, în mod paradoxal trăieşte în China, mi-a spus: America e mai comunistă decât comuniştii. În China nu ni se cer atât de multe informaţii. Dumnezeule, îi interesează şi ce culoarea porţi la chiloţi”, spune Eugene Chow, directorul unui cabinet de avocatură.

Cei care s-au săturat să completeze dosare un an întreg şi au vrut să-şi simplifice viaţa au aflat că nici să scapi nu e uşor. Pentru a renunţa la cetăţenia americană trebuie să plăteşti. Taxa e de 2.350 de dolari. Tocmai a fost mărită la de patru ori.

Pentru cei bogaţi însă, taxa de ieşire poate fi de ordinul milioanelor de dolari. Deşi e scump, sistemul nici nu funcţionează pe ideea „plăteşti şi pleci”. Chiar şi după ce au renunţat la cetăţenie, Fiscul american încă mai ridică pretenţii.

Un consultant fiscal a explicat pentru CNN că, în unele cazuri, foştii cetăţeni americani nu scapă niciodată de Fiscul Statelor Unite.

Sursa: digi24.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. Svetlana

  Am o cunostinta care citeste situl asta si tot imi trimite prostii si rahaturi de postari de aici. Mai verificati va rog sursele. Eu locuiesc aici si nu e deloc corect. Nu mai fiti atit de anti-americani si “religiosi”. Biblia zice ” Nu judeca” si am impresia ca numai asta faceti. Educati oamenii corect si frumos. Mersi anticipat.

  Răspuns
  • slava

   Sa spui lumii adevarul si sa judeci is lucruri cu totul diferite, chestia ca tu nu vrei sa primesti adevarul sinca tot tu judeci adevarul e altceva, dar cu tacerea se tradeaza Dumnezeu sa stii, ca tu daca esti in Sua si asculti tot bredul care se spune la televizor, asta nu inseamna ca stii toate

 2. marele Păcătos

  Dragă Svetlana, se pare că nu sunteţi la curent cu nimic din astea, de aceea că masmedia americană nu publică nimic spre denigrarea sa proprie, ci duc război informaţional împotriva propriilor cetăţeni.

  a educa oamenii corect şi frumos înseamnă a le aduce la cunoştinţă adevărul, iar nu prostia de la hollywood care este nimic mai mult decât o minciună iluzorie.

  priviţi din prima sursă:

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Pentru+unii+cetatenia+americana+a+devenit+o+mare+piedica

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *