Selectați pagina

Tot ceea ce faceţi, din suflet să faceţi, ca Domnului, iară nu ca oamenilor

Tot ceea ce faceţi, din suflet să faceţi, ca Domnului, iară nu ca oamenilor

Aceasta înseamnă a se teme cineva de Dumnezeu, când chiar de nu vede nimeni, el totuşi face ceea ce este bine, iară nu  ceea ce este rău.

Dacă noi facem binele numai de ochii oamenilor,  atunci înseamnă că ne temem de oameni, şi nu de  Dumnezeu.

Ai văzut   cum  îi  pune   în   orânduială? „Tot ceea ce faceţi, zice, din suflet să faceţi, ca Domnului, iară nu ca oamenilor”.

El nu voeşte a-i scăpă numai de ipocrizie, ci şi de lene. Când ei nu au nevoie de privegherea stăpânilor, din servitori devin liberi, căci expresia „din suflet” aceea înseamnă, adică din dra¬goste,  nu din silă ca servitori,  ci din  libertate şi din propria voastră voinţă.

Şi  care este  plata?  „ştiind, zice, că de la Dumnezeu veţi luă răsplătirea moştenirii”, căci este sigur că de la Dânsul veţi lua plata.

Şi cum că Domnului slujiţi, dovadă din aceasta: „Iară cel ce face nedreptate,  va luă aceea ce a făcut cu nedreptate”.  Aici el  adevereşte vorba   dinainte. Pentru ca să nu se pară cuvintele acelea ca o linguşire, «va lua,  zice,  plata  nedreptăţii   ce a făcut,  adică  va primi pedeapsa meritată».

„Că   nu este alegere de faţă la Dumnezeu”.  «Şi ce este, dacă tu eşti slugă? Nu e nici o ruşine de aici». Aceasta ar fi trebuit sa o spună   stăpânilor,   după cum a făcut în epistola  cătră Efeseni.  Dar  mi se pare că aici face  aluzie la   stă¬pânii Elini. «Şi ce este dacă stăpânul  tău este Elin, şi tu Creştin? Nu se caută persoanele, ci faptele;  astfel că şi în asemenea caz trebuie a  sliji cu dragoste».

Din
COMENTARIILE SAU EXPLICAREA EPISTOLEI CATRA COLOSENI, I SI II THESALONICENI
A CELUI INTRU SFINTI PARINTELUI NOSTRU
IOAN CHRISOSTOM
ARCHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLEI

TRADUCERE DIN LIMBA ELINA, EDITIA DE OXONIA, 1855 DE ARCHIM. THEODOSIE ATHANASIU

BUCURESTI
ATELIERELE GRAFICE I.V. SOCECU, 1905

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *