Selectați pagina

Topul celor mai periculoase fructe şi legume cu un conţinut alarmant de pesticide

Topul celor mai periculoase fructe şi legume cu un conţinut alarmant de pesticide

O cercetare efectuată de Enviromental Working Group a dezvăluit un top al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de pesticide depistat – scrie csid.ro. Sezonul fructelor şi legumelor se apropie, dar unele alimente conduc în topul produselor tratate cu pesticide. Care sunt acestea?

Agricultura industrială se bazează pe substanţele chimice care apără recoltele de dăunători, dar acestea sunt periculoase şi pentru sănătatea umană.

Deşi sunt o sursă bogată de antioxidanţi, căpşunile care se găsesc în magazine conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Potrivit EWG, 98% din mostrele de căpşuni examinate de autorităţile sanitare au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre acestea conţineau chiar şi 10 sau mai multe pesticide, unele dintre ele prezentând urme de 17 tipuri de pesticide.

Deşi căpşunile iau titlul pentru cel mai nociv fruct, acestea nu sunt singurele. Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente se află şi merele, cu cel puţin un tip de pesticide în 98%, dintre mostrele testate şi cartofii conţin în cea mai mare cantitate pesticide. Substanţele chimice din aceste alimente ar fi asociate cu peste 200 de afecţiuni, unele dintre ele foarte grave.

Topul fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide

 1. Căpşuni
 2. Mere
 3. Nectarine
 4. Piersici
 5. Ţelină
 6. Struguri
 7. Cireşe
 8. Spanac
 9. Ardei gras
 10. Roşii
 11. Roşii cherry
 12. Castraveţi

Agenţia  pentru Protecţia Mediului are o politică prea blândă în privinţa pesticidelor şi ar trebui să o revizuiască ţinând cont de noile studii care prezintă efectele negative asupra sănătăţii, este de părere Sonya Lunder, senior analist la EWG. Un studiu publicat în Environmental Health Perspective arată că o dietă bazată pe alimente crescute ecologic are un impact dramatic, eliminând persticidele din organismul copiilor, după cinci zile.

În privinţa alimentelor sigure, niciunul dintre cele prezente în acest top nu a conţinut mai mult de patru pesticide.

Topul celor mai sigure fructe şi legume

 1. Avocado
 2. Porumb dulce
 3. Ananas
 4. Varză
 5. Mazăre  (congelată)
 6. Ceapă
 7. Sparanghel
 8. Mango
 9. Papaya
 10. Kiwi
 11. Vinete
 12. Pepene galben
 13. Grepfruit

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке