Selectați pagina

Toate lucrările tainice ale oamenilor se vor da pe faţă într-o zi

Toate lucrările tainice ale oamenilor se vor da pe faţă într-o zi

Predică Despre descoperirea tuturor tainelor oamenilor

“Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe faţă” (Marcu 4: 22).

Toate lucrările tainice ale oamenilor se vor da pe faţă într-o zi. Nici una dintre tainele, gîndurile şi faptele omului nu se poate ţine ascunsă. Evreii au crezut că vor putea ţine secret faptul că au ucis atît de mulţi proroci ai lui Dumnezeu de-a lungul timpurilor, şi că sîngele de ei vărsat în contra lui Hristos nu-l vor vedea nici Dumnezeu nici oamenii. Şi cu toate acestea, ceea ce ei au crezut că se ţine ascuns, s-a făcut de poveste atît în cer, cît şi printre toţi locuitorii pămîntului, de-a lungul a mii de ai, pînă în zilele noastre.

Iuda a crezut că ţine ascună vînzarea lui de către faţa Stăpînului, dar Stăpînul i-a văzut-o pe ea, şi i-a spus-o în faţă: Iar lisus i-a zis: Iuda, cu o sărutare vinzi pe Fiul Omului (Luca 22: 48)?

Stăpînul a văzut şi inimile fariseilor şi le-a citit gîndurile: Pentru ce cugetaţi rele în inimile voastre (Matei 9: 4)? Oare ce lucruri, oare ce fapte, oare ce întîmplări din lumea aceasta vor putea fi vreodată ascunse de la Faţa Celui Care vede şi dă la iveală chiar şi cele mai tainice şi mai adînci gînduri din inimile oamenilor?

Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe faţă. De aceea să umblăm cu frică; căci aceasta se face spre bucuria noastră. Să trăim cu frică – căci toate faptele noastre ascunse şi păcătoase, toate poftele noastre cele necurate, şi toate acele gînduri ale noastre încă şi mai necurate se vor aduce într-o zi la lumină. Să ne bucurăm – căci tot binele pe care l-am făcut, sau l-am dorit sau l-am gîndit în ascuns, va fi adus odată şi odată la lumină. El nu este dat acum pe faţă, în ochii oamenilor, dar va fi dat atunci pe faţă, în ochii şi ai oamenilor şi ai îngerilor. Cu cît va fi mai mare spaima păcătoşilor, cu atît şi mai mare va fi bucuria drepţilor.

O Doamne lubitorule de oameni, iartă-ne nouă păcatele noastre şi dă-ne să plîngem pentru ele şi ne curăţim de ele în această viaţă, şi nu le da pe faţă spre pieirea noastră şi spre plîngerea Sfinţilor Tăi îngeri. Căci numai Ţie se cuvine slava şi mulţumită în veci, Amin.

Sf. Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *