Selectați pagina

Tînăr care a renunțat la codul personal, acum 11 ani: Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs!

Tînăr care a renunțat la codul personal, acum 11 ani: Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs!

Nu-și doresc să facă parte dintr-un sistem prin intermediul căruia să fie monitorizați, fie din motive religioase, fie din motive tehnice. Vorbim despre cetățenii Republicii Moldova care au decis să renunțe la codul de identificare (IDNP).

„Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs”

Mihai (prenume modificat) a renunțat la codul personal, acum 11 ani. A luat această decizie, după ce a studiat subiectul mai mult timp, susține el.

„La început, am găsit informații care, la acel moment, m-au speriat. Erau niște filmulețe video în care apăreau preoți de pe Muntele Athos. Ei spuneau că vor veni timpuri strașnice, că vom avea documente electronice, apoi ni se vor introduce cipuri în noi”, a menționat tânărul.

Însă, totodată Mihai spune că a analizat acest subiect și din alt aspect, așa cum era pasionat de IT.

„Trăim într-o țară unde nu e totul sigur. Orice persoană poate afla informații despre tine, dacă are pe cineva care lucrează în structurile de forță. Toate activitățile noastre se rezumă la un cod. Eu nu am ce ascunde, dar nu aș vrea să fiu așa vizibil. Ulterior, am aflat că persoanele care nu au un cod de identificare sunt monitorizate mai strict de cei de la SIS”, a menționat Mihai.

Într-un final, el a decis că nu dorește să fie identificat prin intermediul codului din 13 cifre, asemeni unui produs de pe rafturile din magazine.

„Fiecare produs de pe raft  are acest cod din 13 cifre. Am decis să nu am acest marcaj, deoarece eu nu sunt un produs, sunt un om viu și doresc să fiu o prioritate. Când mă duc într-o instituție, eu mă identific, în primul rând, cu numele și prenumele. Este o formă de protest pașnic față de sistem”, susține Mihai.

După ce a trecut printr-o procedură oficială de renunțare la codul personal, Mihai a primit buletinul de identitate provizoriu, care nu are numărul de identificare de stat. Actul de identitate respectiv se eliberează pe un termen de 10 ani.

În urma refuzului său, Mihai nu mai deține un pașaport, care i-ar permite să călătorească peste hotare: „De 11 ani, nu am fost peste hotare. Am avut multe oferte să plec, dar le-am refuzat. Îmi place Moldova și vreau să trăiesc aici”.

„Familia credea este un moft”

Când le-a spus membrilor familiei despre decizia care a luat-o, aceștia s-au speriat, spune Mihai. Erau gata să-i ofere orice, doar ca să renunțe la această idee.

„Familia credea că este un moft, însă timpul a demonstrat că nu este așa. Mă bucur mult că, într-un final, familia m-a înțeles și mi-a acceptat decizia”, precizează tânărul.

Dacă, într-un final, membrii familiei au fost înțelegători, tinerele cu care Mihai încerca să-și creeze o relație nu era la fel de deschise.

„De multe ori, multe fete se speriau de chestia asta. Când auzeau că nu am cod de identificare, se rupea relația. Soția mea a fost cea care m-a acceptat”, a adăugat Mihai.

„Este ușor să refuzi la acest cod, dar este mai greu să trăiești cu asta”

Decizia de a renunța la codul de identificare influențează viața acestor persoane.

„Când am refuzat la codul personal, în martie 2008, nu prea aveam multe drepturi. Era mult mai dificil să te angajezi oficial. Totuși, eu nu am simțit imediat consecințele acestei decizii, deoarece eram liber-profesionist”, menționează Mihai.

Primul „contact cu sistemul” tânărul l-a avut atunci când a fost angajat oficial și a trebuit să-și deschidă un cont bancar.

„M-am dus singur la bancă și am rezolvat problema, în aproximativ două zile, ducând tratative cu juriștii de acolo. Eu m-am dus cu pachetul de legi în care era menționat că am acest drept. Pur și simplu, trebuie să fii mult mai insistent. Sunt multe persoane care s-au dezis, apoi au întâlnit multe probleme și au renunțat la decizia luată. Este ușor să refuzi la acest cod, dar este mai greu să trăiești cu asta”, mai spune el.

După 11 ani de când a renunțat la codul personal, Mihai spune că lucrurile au evoluat și, în prezent, persoanele care nu au cod au mult mai multe drepturi.

„Acum, este un pic mai ușor. Buletinul de identitate provizoriu are, practic, același statut juridic ca orice alt buletin. Se mai uită deocheat, dar trebuie să fii insistent. Atunci când întâmpini o problemă, trebuie să soliciți juriștii instituției și problema o să se rezolve”, a mai adăugat tânărul.

„Nu toți angajatorii sau responsabilii cunosc despre faptul că persoanele au dreptul să refuze la IDNP”

Persoanele din Moldova care renunță la codul de identificare se confruntă cu un șir de probleme, susține jurista Elena Bîtcă, membră a Mișcării Juriștilor Ortodocși. Potrivit acesteia, majoritatea problemelor apar din cauza că nu toți angajatorii sau responsabilii din cadrul unor instituții cunosc aceste aspecte.

„Principalele probleme cu care se confruntă persoanele care refuză la codul personal sunt: angajarea în câmpul muncii, prelungirea contractului de muncă, eliberarea pensiei la oficiile poștale, susținerea examenelor de absolvire etc. De multe ori, angajatorii sau responsabilii nu cunosc despre faptul că persoanele au dreptul să refuze la IDNP și recurg la amenințări, ceea ce este ilegal”, a declarat Elena Bîtcă.

În prezent, situația persoanelor care au refuzat la IDNP este mai bună, deoarece acestea întâmpină mai puține probleme atunci când se adresează la anumite instituții, mai spune jurista.

Potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, Art. 3, alin. f, persoanele care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei sunt în drept să primească un buletin de identitate provizoriu, pentru întrebuințarea pe teritoriul țării. De precizat că, evidenţa cetăţenilor Republicii Moldova care renunţă la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei se ţine prin fişierul manual din momentul renunţării.

Datele Agenției Servicii Publice arată că, în fișierul manual de evidență a persoanelor, în 2018 erau 3401 persoane care au renunțat la numărul de identificare de stat, în 2019 numărul acestora este de 3168 de persoane.

Autor: Diana Bulai

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *