Selectați pagina

Ți-ai lăsat pârloagă terenul agricol? Iată cine va intra în posesia terenurilor agricole nelucrate din Moldova

Ți-ai lăsat pârloagă terenul agricol? Iată cine va intra în posesia terenurilor agricole nelucrate din Moldova

Terenurile agricole care nu au fost lucrate mai mult de doi ani pot fi date în unele cazuri în arendă altor agricultori, fără acordul proprietarului.

Această inițiativă a fost elaborată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Secretarul general de stat la ministerul de resort, Iurie Ușurelu, a precizat că în niciun caz nu este vorba de confiscarea proprietății private. Banii pentru arenda terenurilor urmează să-i primească proprietarul acestora. Potrivit lui Ușurelu, la momentul de față, în Moldova, există circa o sută de mii de hectare de pământ nelucrate, fapt ce creează probleme producătorilor agricoli care dețin terenurile din vecinătate, scrie provincial.md

Iurie Ușurelu a declarat că, la amendarea Codului Funciar, s-a optat pentru formula eficienței economice. Pe de o parte, primăria din localitate va putea să țină sub control terenurile care nu sunt lucrate și pentru care nu este achitat impozitul funciar. Pe de altă parte, agenții economici care au terenuri agricole în imediata vecinătate cu cele părăsite vor pierde mai puțin timp pentru a-și proteja culturile agricole de bolile al căror focar sunt loturile vecine lăsate cu anii la voia întâmplării.

În prezent, legislația permite aplicarea amenzilor proprietarilor care nu-și lucrează pământul.

În realitate însă această procedură nu poate fi aplicată. Mai întâi, primăria trebuie să facă un demers către inspectorul ecologic, după care acesta sosește la fața locului și întocmește procesul-verbal și îl trimite în judecată. Instanța, la rândul ei, ia decizia cu privire la achitarea amenzii, decizie care poate fi contestată.

Noile reguli elaborate de Minister simplifică această cale lungă.

Astfel, administrația locală, prin decizia consiliului, acționează conform unor reguli foarte simple. Dacă terenul nu este lucrat mai mult de doi ani, este căutat proprietarul. Acesta este, mai întâi, avertizat, după care urmează amenda. Mai complicat va fi în cazul în care nu va putea fi găsit proprietarul. De exemplu, a decedat și nu a specificat cine este moștenitorul sau a plecat peste hotare. În situația dată primăria dispune de un mare avantaj: poate să dea lotul în arendă unui agent economic.

Totodată, Ușurelu a adăugat că un contract pentru arendă va fi încheiat pe un termen de 4 – 5 ani, fiind prevăzută posibilitatea de a fi prelungit. Administrațiile locale urmează să sporească încasările la buget din contul impozitului funciar care va fi achitat de către arendași.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.