Notă: In jumatate din cazuri inseamna ca testul e ineficient, ori cu el ori fara el. Daca dadea rezultat gresit in 90% cazuri – era simplu – trebuia sa inversezi rezultatul. Eroare de 50% o da moneta aruncata.

Cităm ştirea apărută pe Digi24.ro:

Testele de anticorpi utilizate pentru a determina dacă persoanele au fost infectate în trecut cu noul coronavirus ar putea fi greșite în jumătate din cazuri, arată Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), scrie CNN, preluat de Digi24.ro

Testele pentru anticorpi, adesea numite teste serologice, urmăresc să stabilească dacă o persoană este imună la Covid-19 după ce a fost infectată deja cu noul coronavirus.

Aceste teste nu sunt însă suficient de precise, avertizează CDC.

În cadrul populațiilor, testele dau rezultate mai precise dacă boala testată este frecventă în populație. Dacă o infecție a afectat doar un procent mic de persoane testate, chiar și o marjă foarte mică de eroare într-un test va fi mărită.

Dacă doar 5% din populația testată are virusul, un test cu o precizie de peste 90% poate tot pierde jumătate din cazuri, a stabilit CDC.

Rezultatele testelor serologice nu ar trebui utilizate pentru a lua decizii cu privire la grupuri de persoane, precum cele din școli, cămine sau penitenciare, potrivit CDC.

Totodată, aceste rezultate nu ar trebui folosite pentru a lua decizii cu privire la revenirea persoanelor la locul de muncă, transmite Centrul de specialitate al SUA.

Pericolul cel mai mare este că un rezultat fals pozitiv va face o persoană să creadă că a fost infectată, când, de fapt, nu a fost.

Există puține dovezi în legătură cu faptul că infectarea le oferă oamenilor imunitate la infecții ulterioare, însă medicii se îngrijorează că oamenii se vor comporta ca și cum ar fi imuni dacă primesc un test de anticorpi pozitiv.

Pentru a obține rezultate cât mai aproape de adevăr, persoanele ar trebui testate de două ori și rezultatele comparate, mai arată CDC.

Sursa: https://edition.cnn.com/2020/05/26/health/antibody-tests-cdc-coronavirus-wrong/index.html