coreea-de-nordONU urmărește evoluţiile din Coreea de Nord după anunțarea celui de-al cincea test nuclear, care ar putea fie cel mai puternică din toată istoria țării.

În Coreea de Nord a fost fixat un fenomen seismologic cu magnitudinea de 5.0 în regiunea poligonului nuclear. Autoritățile din Coreea de Sud și din Japonia au confirmat că Coreea de Nord a efectuat un test nuclear.

Epicentrul mişcărilor telurice se situiază în aceeași zonă în care au fost fixat un cutremur de pământ la efectuarea testului nuclear din luna ianuarie.

Președintele Coreii de Sud, Pak Kin Heay, a calificat aceste acțiuni ale liderului nord-coreean, care ignoră îndemnurile comunității internaționale de a opri testările, drept „fanatism nesăbuit”.

ONU urmărește de asemenea cum evoluează situaţia. „Noi suntem la curent și urmărim”, au declarat surse din cadrul secretariatului şefului ONU, răspunzând la întrebarea despre acțiunile Phenianului. Centrul de seismologie din China a declarat că fenomenul seismologic a avut o magnitudine de cinci grade și ar fi putut fi o explozie. Între timp, o sursă din cadrul stației seismologice din Sahalin a comunica că în Coreea de Nord a fost fixat un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade, care s-a produs la o adâncime de 12 kilometri. Potrivit datelor de care dispun militarii sud-coreeni, puterea dispozitivului explozibil ar fi putut constitui 10 kilotone, ceea ce depășește de două ori puterea exploziei din ianuarie, care a constituit 6 kilotone. Specialiștii din Coreea de Sud au subliniat că aceste testări nucleare ar putea fi cele mai puternice din istoria Coreii de Nord. Vineri, Coreea de Nord marchează 68 de ani din ziua în care a fost declarată Republica Populară Democrată Coreeană.

Sursa: http://sputnik.md/