Selectați pagina

Test de supravieţuire: Bătrânii din Republica Moldova continuă să primească pensii sub limita minimului de existenţă

Test de supravieţuire: Bătrânii din Republica Moldova continuă să primească pensii sub limita minimului de existenţă

batriniValoarea minimului de existenţă a constituit în medie 1813 lei lunar, fiind în creştere cu peste 5% faţă de perioada similară a anului trecut, arată ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică. Cifrele arată că bătrânii din Republica Moldova primesc în continuare pensii care nu le asigură nici măcar minimul de existenţă.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1523 de lei. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2016, este de 1278 de lei. Astfel, pensiile nu doar că nu sunt în măsură să asigure o viaţă decentă bătrânilor, ci acoperă minimul de existenţă în proporţie de doar 84%.

Totodată, în condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor de până la 3 ani constituie în medie 1186,7 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 80%.

În cazul persoanelor neasigurate, cuantumul indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (440 de lei) asigură doar 29,7% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Datele statistice arată că cea mai mare valoare a minimului de existenţă este înregistrată pentru populaţia din oraşele mari (Chişinău şi Bălţi) – 1972 de lei, sau cu 12,2% mai mult comparativ cu alte oraşe – 1758 de lei şi cu 11,6% mai mult comparativ cu mediul rural – 1767 de lei.

De cealaltă parte, veniturile disponibile lunare ale populaţiei în primul semestru au constituit, în medie pe o persoană, 2028 de lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 11,8%.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4835 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,5 ori.

Coraportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale.

Nivelul maxim de acoperire a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii si comunicaţii – de 5,6 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit, ale căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 1,5 ori.

Sursa: http://jurnal.md/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *