Selectați pagina

Terra “înghițită”de LED-uri: O treime din populația lumii nu mai poate vedea niciodată Calea Lactee

Terra “înghițită”de LED-uri: O treime din populația lumii nu mai poate vedea niciodată Calea Lactee

Pământul pare să fie “înghițit” de LED-uri (Light Emitting Diode), noua tehnologie a diodelor agravând așa numita poluare luminoasă.

O recentă analiză a observațiilor făcute din satelit confirmă de altfel faptul că poluarea luminoasă este în creștere, lumina artificială afectând sănătatea umană, dar și animalele și plantele, relatează publicația belgiană Le Soir.

Potriviți experților, citați de revista Science Advances, iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât și în intensitate. Este vorba despre o creștere de aproximativ 2% pe an, din 2012 până în 2016.

Fenomenul este unul care se propagă pretutindeni pe glob, chiar și în regiunile mai puțin iluminate în trecut, atrag atenția oamenii de știință de la Centrul GFZ de cercetare în geofizică de la Potsdam, Germania.

Aceștia au analizat capturile din spațiu privind efectele tranziției spre iluminatul cu LED-uri, care consumă mult mai puțină energie. Rezultatele arată că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa.

Faptul că lămpile LED produc aceeași cantitate de lumină cu mult mai puțină electricitate a condus la scăderea unor cheltuieli cu iluminatul, dar economiile făcute se pare că au fost convertite pentru a se instala mai multe lămpi pentru iluminatul exterior.

Astfel, potrivit noului Atlas mondial al poluării luminoase publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.

Ana Grama, Jurnal Spiritual

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке