Selectați pagina

Teolog grec declară că nu se va mai ruga și nu se va mai împărtăși în bisericile unde va sluji Preafericitului Ieronim

Teolog grec declară că nu se va mai ruga și nu se va mai împărtăși în bisericile unde va sluji Preafericitului Ieronim

Savantul și teologul grec s-a opus nedreptății față de Preafericitul Mitropolit Onufrie și Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Omul de știință și teologul grec (doctor în fizică și teolog al Universității din Atena) Vasile Eustafiu în scrisoarea sa către Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei a declarat că nu se va mai ruga și nu se va mai împărtăși în bisericile unde va săvârși slujbele Primatuil BOG. Scrisoarea lui Vasile Eustafiu a fost publicată integral de resursa informațională greacă “Romfea”.

Teologul scrie că regretă profund pentru “situația creată în biserica ucraineană, care a afectat plinătatea întregii Ortodoxii iubitoare de Hristos”, în special după participarea Preafericitului Ieronim la liturghia din Salonic împreună cu Patriarhul Bartolomeu, când Epifanie Dumenko a fost pomenit în rând cu Întâistătătorii Bisericilor Locale.

Profesorul i-a amintit Preafericitului Ieronim că “până în acest moment Dumenko nu a fost pomenit de nici un alt Întâistătător, nici dintre cei dintre ce se află înaintea voastră în dipticuri și cu atât mai mult dintre cei care urmează după Preafericirea Voastră”.

Vasile Eustafiu a subliniat că “nu s-a luat prin vot hotărârea asupra acestei probleme importante, iar dreptul de a decide asupra aceastei probleme a fost acordat Arhiepiscopului Ieronim printr-un comunicat de presă prezentat ca o decizia Sinodului Arhieresc” și “mulți ierarhi au aflat despre această “decizie” după ce s-a încheiat ședința Sinodului”.

Teologul grec consideră că astfel de acțiuni au un substrat “de natură anti-canonică și anti-sinodală”.

În plus, se subliniază că “Comisia pentru probleme panortodoxe și inter-creștine nici nu a prezentat concluziile sale” și “nu a fost făcută nici cea mai mică analiză a problemei legate de valabilitatea hirotonisirilor și a succesiunii apostolice a schismaticilor excomunicați și autosfințiți, care datorită Tomosului au obținut autocefalia”.

Teologul a accentuat, de asemenea, că “Biserica canonică ucraineană a Mitropolitului Onufrie a fost complet ignorată, deși canonicitatea sa până în prezent este recunoscută de majoritatea Ortodoxiei mondiale, și suportă persecuție dureroasă în multe regiuni ale Ucrainei din partea turmei “Mitropolitului Epifanie, pe care astăzi l-ați pomenit”.

Totodată, Vasile Eustafiu i-a amintit Arhiepiscopului Ieronim că “nu a fost luată în considerare decizia Bisericii Ruse care, dorind să protejeze turma canonică din Ucraina, v-a avertizat despre încetarea comuniunii bisericești cu dvs. și despre extinderea și aprofundarea ulterioară a schismei la nivel panortodox”.

Anume din acest motiv, afirmă teologul, “după toate aceste evenimente triste și dureroase pentru Biserica noastră și unitatea ei am ajuns la concluzia că, din punct de vedere eclesiastic sau omenesc, conștiința nu-mi va permite să coslujesc cu Dvs. sau în eparhiile din jurisdicția Dvs. din Atena sau în alte locuri unde, probabil, veți sluji sau veți fi la o coslujire arhierească și unde veți fi pomenit împreună cu Mitropolitul Epifanie”.

Vasile Eustafiu susține că nu-și va schimba poziția “până când Ortodoxia Universală nu va găsi o soluție pentru “problema ucraineană” și nu vor mai exista obstacole pentru comunicarea între Bisericile Ortodoxe, care au fost create prin contribuția și atitudinea Dvs. actuală, iar comuniunea va fi pe deplin restabilită”.

Astfel, profesorul insistă: “Protestez ca un fiu credincios al Bisericii, împotriva nedreptății față de mitropolitul Onufrie și față de Biserica canonică suferindă din Ucraina, pe care Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a umilit-o prin decizia sa din 11 octombrie 2018, și la care ați luat parte și Dvs. prin ultimele voastre acțiuni”.

Mai mult, potrivit lui Vasile Eustafiu, “dacă situația se înrăutățește, ceea nu doresc cu profuzimed, dar, din păcate, acest lucru se va întâmpla după momentul pomenirii lui Epifanie la liturghia comună de astăzi, deci, dacă se va ajunge la dezbinare și dificultăți serioase în ierarhia Greciei, voi urma cu fidelitate orice inițiativă ale celor zece ierarhi venerabili care, în timpul ședinței extraordinare a Sinodului Arhieresc din 12 octombrie 2019, au susținut și exprimat adevărul ecleziastic, regulamentul sfintelor canoane și structura sinodală a Bisericii Ortodoxe, dar au fost în totalitate ignorați. Opiniile lor trebuie să fie considerate ortodoxe și patristice”.

Sursa: https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/32394-anoixti-epistoli-pros-ton-arxiepiskopo-ieronumo-gia-to-oukraniko

Traducere: spzh.news

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.