chisinau_cruci_funerareCităm ştire apărută pe portalul de ştiri publika.md:

Chişinăul riscă să arate, în câţiva ani, ca un imens cimitir. Şi asta din cauza crucilor şi a monumentelor funerare instalate pe marginea drumurilor.

Situaţia nu pare să se schimbe în curând, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni mor în accidente de circulaţie.

În anul 2013 a autorităţile municipale au numărat 106 cruci şi monumente funerare instalate pe marginea străzilor din Capitală. De atunci însă numărul lor a crescut vizibil, spun reprezentanţii Primăriei.

Trecătorii spun că prezența crucilor funerare peste tot îi înfricoşează:

„Unde a murit îi pui acolo o floricică aşa şi s-a dus, şi gata”.

„Când vezi o cruce te simţi în suflet într-un fel aşa mai scârbită”.

„Pietrele funerare sunt urâte. Distrag oamenii, distrag mai mult şoferii”.

Nici preoții nu încurajează aceste practici şi spun că nu este creştineşte să instalezi monumente funerare în alt loc decât cel unde este înhumat decedatul.

„Aceste cruci ar fi trebuit puse la capul celor care au plecat din viaţa aceasta. De exemplu, în cimitire”, consideră preotul Viorel Cojocaru.

Autorităţile Capitalei au dispus anul trecut, printr-o decizie a Consiliului Municipal, ca preturile de sector să demonteze toate aceste cruci.

„Ar trebui să identifice acea persoană care a instalat, să ducă o discuţie, să demonteze benevol. În caz dacă nu doreşte benevol, atunci Pretura demontează cu forţele proprii”, opinează Alexei Ţurcan, şef de secţie la Direcţia Arhitectură.

Pe de altă parte, pretorul sectorului Râşcani declară că ei nu poate executa decizia, din cauza legislaţiei ambigue.

„Doar judecata poate să stabilească este construcţie neautorizată sau autorizată şi atunci intrăm într-un conflict cu legea. Demolăm ceea ce nu e stabilit de judecată”, a spus pretorul sectortlui Râşcani Mihai Cârlig.

Cele mai multe cruci şi pietre funerare sunt instalate în sectorul Botanica al Capitalei.