Coreea de Sud se pregătește să lanseze cel mai mare rapid Internet mobil din lume 5G. Lansarea de vineri, 5 aprilie 2019, va activa serviciul 5G în întreaga țară, în 85 de orașe diferite, iar utilizatorii de dispozitive mobile, cu funcții de 5G, vor putea descărca date de 20 de ori mai rapid decât în reţelele 4G existente.

Compania americană AT&T a fost prima din lume care a lansat 5G (în decembrie 2018), acesta fiind disponibil în prezent în 12 orașe din SUA.

5G-ul din Coreea de Sud va permite utilizatorilor să descarce filme întregi în mai puțin de o secundă și deschide calea pentru un streaming video mai rapid, precum și pentru produse de Inteligenţă Artificială şi Realitate Virtuală. Clienții vor trebui să aibă dispozitive mobile cu funcții de 5G pentru a utiliza serviciul, ca de exemplu noul telefon mobil Samsung Galaxy S10.

Coreea de Sud se află într-o cursă infernală cu China, Statele Unite și Japonia pe piața 5G, în lume existând mai multe companii, precum Samsung, Huawei și Apple, care au adoptat procese tehnologice 5G. Coreea de Sud speră că tehnologia va spori progresul în domenii precum orașe inteligente și mașini autonome și va conduce la o creștere economică substanţială.

Foarte interesant e faptul că, în timp ce SUA sau Coreea de Sud n-au nicio reţinere în a lansa reţele 5G în marile oraşe, în Europa lucrurile stau altfel. De exemplu, planurile aferente ce vizau implementarea unei reţele 5G de Internet wireless de mare viteză în Bruxelles (Belgia) au fost stopate din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea locuitorilor, şi asta pentru că pentru moment este imposibil să se estimeze nivelul radiaţiei ce va fi emisă de antenele necesare pentru implementarea acestui serviciu 5G. “Oamenii din Bruxelles nu sunt cobai a căror sănătate poate fi vândută pentru a face profit. Nu putem să lăsăm absolut nimic în sfera dubiilor”, a spus ministrul belgian al mediului. Corectă atitudine! Mai întâi trebuie să primeze sănătatea oamenilor şi apoi să ne bucurăm de avansul tehnologic.

Reţeaua 5G va folosi benzile de frecvență mai mari, care nu au fost considerate ca fiind posibile până în prezent, frecvențe de 24 până la 100 GHz, care însă nu au fost testate pentru sănătatea umană. Programul Național de Toxicologie din SUA a efectuat un studiu guvernamental, având costuri de 25 de milioane de dolari, și care şi el a ajuns la concluzia că radiațiile wireless pot provoca cancer. Dacă wireless-ul 3G şi 4G poate provoca aşa ceva, d-apoi tehnologia 5G? La ce să ne aşteptăm din partea ei?

Adaptare după: https://radiochisinau.md/coreea-de-sud-lanseaza-prima-retea-5g-cu-acoperire-nationala–85080.html