Selectați pagina

Taţii îşi pot lua concediu paternal, dar îşi vor ridica indemnizaţia mai târziu

Taţii îşi pot lua concediu paternal, dar îşi vor ridica indemnizaţia mai târziu

taticiDeşi a fost votată legea care stabileşte că taţii pot beneficia de concediu timp de 14 zile la naşterea copilului, nu a fost elaborat un mecanism de acordare a indemnizaţiei stabilite pentru această perioadă.

Actualmente, tatăl poate solicita concediu paternal, însă indemnizaţia îi va fi oferită doar după ce va fi elaborat mecanismul de plată. Precizările în cauză au fost făcute de Diana Doroş, şefă adjunct de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociaţia Presei Independente, transmite IPN.

Iniţial proiectul prevedea ca indemnizaţia să fie acordată de angajator, dar în final s-a decis să fie acoperită din fondurile de asigurări sociale. Proiectul de regulament care descrie procedura de alocare a indemnizaţiei pentru concediului paternal este la etapa consultărilor, urmând să fie aprobat de executiv.

„Pentru noi, pentru sistem, aceasta este o provocare, deoarece mecanismul iniţial nu a presupus să fie această plată din asigurări. Mai mult ca atât, sunt şi categorii de persoane care nu sunt plătitori la fondul de asigurări sociale, de aceea, probabil, totuşi, o parte din indemnizaţie va fi plătită din bugetul de stat, aşa cum este plata pentru îngrijirea copilului”, a declarat reprezentanta Ministerului Muncii.

Conform legii, concediu paternal de 14 zile se acordă taţilor, indiferent dacă sunt sau nu căsătoriţi, în primele 56 de zile de la naşterea copilului.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii