Selectați pagina

Tăticii nou-născuților pot solicita de la stat o indemnizație de paternitate

Tăticii nou-născuților pot solicita de la stat o indemnizație de paternitate

tatal-si-fiicaNoul Regulament elaborat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei are acțiune retroactivă. Indemnizația de paternitate poate fi solicitată și de persoanele al căror copil s-a născut cu 56 de zile mai devreme de intrarea în vigoare a proiectului de lege.

Tăticii nou-născuților pot solicita de la stat o indemnizație de paternitate.

Conform regulamentului de calculare a ajutorului financiar adoptat de guvern, mărimea indemnizației acordate în legătură cu nașterea copilului va depinde de venitul asigurat al solicitantului. La propunerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, indemnizația va constitui o sumă egală cu salariul oficial pentru 14 zile calendaristice. Însă, pentru a beneficia de indemnizație, tânărul tătic trebuie să corespundă unor anumite condiții, scriesputnik.md.

Vor primi bani de la stat cei care pot confirma un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani, iar cei care confirmă un stagiu total de cotizare de până la trei ani trebuie să facă dovada unui stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului.

În afară de aceasta, pentru a beneficia de indemnizație, tânărul tată trebuie să-și ia oficial concediul paternal în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

Actele necesare pentru primirea indemnizației urmează să fie prezentate la secția teritorială a Casei de asigurări sociale în decurs de 30 de zile de la data plecării în concediu. În cazul în care acest termen este depășit, instituţia își rezervă dreptul de a respinge cererea de acordare a indemnizației.

Pentru a beneficia de suport financiar este nevoie de următoarele acte:  buletinul de identitate, adeverința de naștere a copilului (copie și original), extrasul din ordinul cu privire la acordarea concediului paternal. Documentele urmează a fi examinate în decurs de 30 de zile.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *