Selectați pagina

Țăranii români nu au voie să vîndă înainte de Crăciun porcii crescuţi în gospodăriile lor

Țăranii români nu au voie să vîndă înainte de Crăciun porcii crescuţi în gospodăriile lor

În circa jumătate din județele din România aflate în carantină din cauza pestei porcine africane există peste 500.000 de porci ce nu pot fi vânduți înainte de Crăciun. Aceste restricții impuse de autorități nu le vor permite multor familii din mediul rural să obţină banii necesari cumpărării altor bunuri absolut necesare în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie agrointel.ro

Sute de mii de familii din mediul rural, din judeţele cu focare de pestă porcină africană, nu-şi pot vinde porcii crescuţi în sistem tradiţional, din cauza restricţiilor impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Restricţiile impuse de DSVSA-urile judeţene nu le vor permite acelor familii să obţină banii necesari cumpărării altor bunuri absolut necesare în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, distrugerea unor exploataţii comerciale cu efective mari de porci a provocat pierderi însemnate în aval şi în amonte de acestea prin falimentarea societăţilor comerciale care au avut legături economice cu acestea, adică producătorii de furaje, unităţile de abatorizare, micile afaceri cu produse tradiţionale, micile magazine în care se realiza comercializarea acestor preparate tradiţionale etc.” , a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte al Asociației Pro Consumatori.

Ce se poate face cu porcii din aceste gopodării situate în județele afectate de pestă? Ei bine, ei pot fi sacrificați doar pentru consum familial, fiind interzis totodată, pe lângă vânzarea porcilor în viu, și comerţul cu carnea de porc, cu produsele sau preparatele obţinute din carne de porc.

De asemenea, este interzis și transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne de porc, având ca destinaţie consumul propriu, provenite din gospodăriile populaţiei situate în cele 19 judeţe aflate în carantină din cauza pestei porcine africane.

În celelalte judeţe ale ţării, în care nu există focare de pestă porcină, transportul porcilor vii în vederea comercializării se poate realiza doar dacă aceştia sunt înregistraţi (crotaliaţi) în Baza naţională de date, iar pentru fiecare animal există certificat sanitar veterinar de sănătate şi document de mişcare eliberate de către medicul veterinar din circumscripţia sanitar veterinară din localitatea de origine.

Nerespectarea restricţiilor referitoare la vânzarea porcilor sau a cărnii de porc din gospodăriile populaţiei situate în judeţele afectate se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 3.000 lei şi 5.000 lei, şi confiscarea porcilor şi a cărnii de porc/preparatelor din carne de porc pentru care nu există documente privind trasabilitatea acestora.

Potrivit ultimului bilanț transmis de ANSVSA, vineri-14 decembrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 296 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.136 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale) și 444 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.044 de porci afectați de boală.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.