telefonCoreea de Nord a ridicat, începând cu anul acesta, o restricţie extrem de bizară pe care o practica până acum. Ţara asiatică nu permitea niciunui vizitator străin care intra pe teritoriul ei să îşi folosească telefonul mobil.

Începând cu data de 7 ianuarie 2013 vizitatorii care trec graniţele Coreei de Nord îşi pot păstra asupra lor şi îşi pot folosi telefoanele mobile, scrie mediafax.ro.

 În trecut, străinii erau obligaţi să renunţe la dispozitivele telefonice pe toată durata şederii în Coreea de Nord, fiind nevoiţi să îşi abandoneze telefoanele la graniţă, urmând să le primească înapoi la ieşirea din ţară, relatează BBC.

 Vizitatorii îşi pot achiziţiona cartele SIM din aeroporturi pe care le pot folosi pentru efectuarea apelurilor internaţionale, însă au restricţie în ceea ce priveşte apelurile pe plan local. Folosirea internetului cu ajutorul telefonului mobil este în continuare interzisă, fiind cunoscut faptul că cercul de persoane din Coreea de Nord care folosesc internetul este unul extrem de restrâns. Vestea care face referire la această schimbare pentru vizitatorii străini a fost făcută publică de către un grup turistic local numit “Young Pioneers Tours”, subliniază realitatea.net.

 Un purtător de cuvânt din cadrul acestui grup susţine că se pregăteau să predea telefoanele mobile, împreună cu ceilalţi turişti, la intrarea în aeroport, însă unul dintre paznici i-a îndemnat să păstreze aparatele şi să şi le ţină în bagaje. De asemenea, paznicul i-a întrebat pe aceştia dacă telefoanele lor sunt echipate cu sistem GPS, menţionează antena3.ro.

 Potrivit sursei citate cartelele SIM care pot fi cumpărate din aeroporturi pot fi folosite totodată pentru a apela ambasadele aflate la Phenian.

 Este crezut că doar oficialităţile şi persoanele privilegiate ori apropiate puterii au acces la internet în Coreea de Nord sau chiar la un calculator.