Selectați pagina

Talibanii au confiscat dispozitive biometrice militare americane care ar putea ajuta la identificarea afganilor care au lucrat cu forțele coaliției

Talibanii au confiscat dispozitive biometrice militare americane care ar putea ajuta la identificarea afganilor care au lucrat cu forțele coaliției

Talibanii au preluat pe lângă guvernarea Afganistanului şi arsenalul armatei afgane care fusese oferit de Statele Unite și care conţine de la avioane, până la arme şi ochelari pentru vederea de noapte. Există mărturii că islamiștii au pus mâna și pe o serie de dispozitive de colectare a datelor biometrice, folosite de armata americană.

date biometrice hiide

Talibanii au confiscat dispozitive biometrice militare americane care ar putea ajuta la identificarea afganilor care au lucrat cu forțele coaliției

În timp ce se aflau în Afganistan, forțele americane au colectat cantități uriașe de date biometrice de la afgani. Sistemul de date a fost, de asemenea, utilizat pentru a confirma dacă cineva lucrează cu armata SUA. „Aveam un dispozitiv de aproximativ 30 de cm lungime pe 12 cm lățime. Le scana amprentele digitale. Le scana retina. Le făcea și o fotografie”, a declarat pentru BBC un fost soldat din Comandamentul Operațiunilor Speciale Marine al SUA, Peter Kiernan.

Sunt temeri că aceste dispozitive, cunoscute sub numele de HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), adică echipament portabil de detectare a identității, au căzut în mâinile talibanilor. Marți, site-ul de știri Intercept a declarat citând surse militare că talibanii dețin unele dispozitive HIIDE, în timp ce Reuters citează un localnic din Kabul spunând că talibanii fac inspecții casă cu casă folosind o „mașină biometrică” în căutarea afganilor care au colaborat cu NATO și SUA. Un oficial afgan a spus pentru publicația New Scientist că sistemul biometric se află în mâinile talibanilor.

”Depozitele” uriașe de date biometrice colectate atât de armata SUA, cât și de guvernul afgan ar putea să reprezinte un risc pentru adversarii regimului taliban. Unii se tem că vor fi folosite pentru a-i depista pe cei care au lucrat pentru forţele NATO sau pentru fostul guvern afgan. ”Talibanii au sau sunt pe cale să pună mâna pe o cantitate enormă de date biometrice”, a spus Brian Dooley, consilier principal al grupului Human Rights First, pentru podcast-ul BBC Tech Tent.

Fostul soldat Peter Kiernan a mai spus că dispozitivul era util în identificarea celor care făceau bombe și a fost folosit pentru a confirma identitatea contractorilor și a localnicilor care lucrau cu armata SUA. Ambiția armatei americane era de a acoperi 80% din populație (25 de milioane de oameni), dar numărul real de persoane de la care au fost colectate aceste date este mult mai mic.

„Nu cred că cineva s-a gândit vreodată la confidențialitatea datelor sau la ce ar trebui să se facă în cazul în care sistemul [HIIDE] ar cădea în mâinile răufăcătorilor”, a spus Welton Chang, ofițer șef de tehnologie pentru Human Rights First (Drepturile Omului cu Prioritate), el însuși fost ofițer de informații al armatei. „Mai departe, aparatul militar și diplomatic al SUA ar trebui să se gândească cu atenție dacă să mai implementeze astfel de sisteme și în alte situații la fel de fragile precum cea din Afganistan”.

„Această bază de date actualizată va face mai eficientă pentru războinici colectarea, identificarea și neutralizarea inamicului”, a scris colonelul Senodja Sundiata-Walker, manager de proiect pentru programul de biometrie digitală al Pentagonului.

Sursa: https://theintercept.com/2021/08/17/afghanistan-taliban-military-biometrics/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.