Locuitorii municipiului Bălți îi cer conducerii primăriei să întreprindă măsuri pentru a opri înmulțirea câinilor fără stăpân. Statisticile arată că, anul trecut, peste 450 de oameni au fost mușcați de patrupezi. În pofida acestui număr alarmant, problema nu a fost soluționată de autoritățile locale, scrie ntv.md

Oamenii spun că, deși primăria a construit un azil pentru câini, banii au fost cheltuiţi în zadar, deoarece capacitatea este foarte mică.

Azilul pentru câinii fără stăpân urma să soluționeze problema maidanezilor, însă oamenii sunt terorizaţi și mai departe de patrupezi. Potrivit estimărilor, în oraş sunt peste 4.500 de câini fără stăpân.

Echipa NTV Moldova a încercat să obțină o reacție de la directorul azilului din oraş, dar nu i s-a permis accesul pe teritoriu.

A eșuat și încercarea noastră de a vorbi cu funcționarii de la Primărie, inclusiv cu șefa Direcției Sănătate din Bălţi, Feodora Rodiukov, care are în subordonare azilul de câini.

Contactată telefonic, șefa Direcției Sănătate a refuzat să comenteze situația privind maidanezii din oraş. Pe de altă parte, deputatul socialist, Alexandr Usatîi, originar din Bălţi, spune că problema se rezumă la utilizarea ineficientă a banilor alocaţi pentru soluţionarea problemei maidanezilor. Doar pentru prinderea şi sterilizarea câinilor, Primăria municipiului Bălţi indică anual cheltuieli de trei ori mai mari decât cele din municipiul Chişinău.

„Da, într-adevăr, a fost menționată o astfel de cifră, peste 3.500, aproape 4.000. Se impune verificarea tuturor cheltuielilor, cât de raționale au fost, la toate pozițiile, cum prind câinii, cu ce mijloace tehnice, ce tehnologii sunt utilizate pentru montarea cipurilor, pentru sterilizare, dar şi alţi factori ce influențează volumul de finanțări”, a specificat Alexandr Usatîi.

Pentru construcția azilului din Bălţi au fost cheltuite peste șapte milioane de lei, iar întreținerea lui în acest an a costat bugetul municipal 1,7 milioane de lei.