sclavieÎn R. Moldova 343 de minori cresc fără acte de identitate, numărul acestora se presupune a fi însă mult mai mare. Deși autoritățile locale cunosc situația de ani buni, nimeni nu a întreprins nimic pentru a schimba situația. Sancțiunile fie nu sunt aplicate, fie sunt prea blânde. Acestea sunt doar câteva constatări făcute de Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova.226 de copii nedocumentați au vârste cuprinse între 9 și 16 ani, restul 117 cuprind celelalte categorii de vârste. 247 din numărul total al acestor copii sunt crescuți, educați și întreținuți de ambii părinți și doar 96 dintre copiii nedocumentați provin din familii monoparentale. În unele cazuri, documentarea copilului nu a avut loc, deoarece minorii provin din familii vulnerabile unde nici părinții nu dispun de acte de identitate.

„Sunt sigură că în realitate cifra este mult mai mare, deoarece am avut cazuri când în unele familii nu aveau documente nici mama copilului și nici bunica. Totuși, de invizibilitatea acestor copii se fac responsabili atât părinții, care trebuie să primească amenzi usturătoare, cât și asistenții sociali, care trebuie concediați pentru neprofesionalismul de care dau dovadă. Statul ar trebui să-și îmbunătățească procedura de perfectare a documentelor și să o simplifice încă mai mult”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, avocatul parlamentar Tamara Plămădeală.

Prin urmare, odată ce nașterea copilului nu a fost trecută în Registrul actelor civile, acesta oficial nu există, respectiv el este lipsit de nume, cetățenie, de dreptul la protecție socială, sănătate, educație etc. Copiii nedocumentaţi pot fi traficați pentru exploatare sexuală, muncă, prelevare de organe și nimeni nu va cunoaște despre asta, scrie în raportul „Analiza situației pe țară privind documentarea copiilor cu adeverințe de naștere”.

„Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei trebuie să elaboreze o metodă pentru a putea lua la evidență acești copii nedocumentați, ca ei să poată frecventa grădinița, școala. Respectiv, asistenții sociali trebuie să meargă prin familii și să găsească acești copii, iar după asta să monitorizeze cazurile respective ca să nu ne trezim că la 18 ani nu au documente și nu pot da bacalaureatul sau merge la universitate”, a mai menționat Plămădeală.

Cei mai mulți copii fără de adeverinţă de naştere care se află în vizorul autorităților mai bine de trei ani locuiesc în raioanele: Orhei (16 copii), Ștefan Vodă (15 copii), Ocnița (10 copii), Edineț (10 copii). Doar în raioanele Taraclia, Glodeni, Ceadâr-Lunga, Briceni şi Basarabeasca nu există copii fără acte de identitate.

Sursa: http://ziarulnational.md