Selectați pagina

Supravegherea video la locul de muncă și în blocul de locuit. Ce propuneri sunt formulate

Supravegherea video la locul de muncă și în blocul de locuit. Ce propuneri sunt formulate

Supravegherea video în interiorul birourilor, unde angajații îşi desfăşoară activitatea de muncă, va putea fi făcută doar în cazul în care o astfel de ingerință în viața privată este suficient de justificată.

Propunerea este formulată de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, într-un proiect de lege. Potrivit documentului, imaginile video obținute prin mijloace de supraveghere video instalate la locul de muncă vor putea fi utilizate în ordine disciplinară și doar în scopul confirmării/infirmării unei abateri disciplinare sesizate și înregistrate în prealabil, în condițiile legislației muncii.

Documentul prevede că nu se va admite utilizarea înregistrărilor video efectuate, în alte scopuri cu excepția cazului de producere a unui incident de securitate, accident de muncă sau se observă un comportament infracțional ce impune sesizarea organelor de drept competente să-l investigheze.

În cazul blocurilor de locuit, Centrul propune ca, camerele de supraveghere video fixe să fie montate la intrare/ieșire, pe perimetrul exterior al clădirii, precum și în spațiile adiacente acestora.

Este vorba de spațiile de parcare sau terenurile de joacă, care se află în nemijlocita apropiere a blocului și se află în proprietatea sau în gestiunea lor. Camerele vor putea fi instalate doar cu condiția existenței unei decizii de dispoziție a persoanei juridice ce administrează imobilul.

În cazul în care o astfel de decizie nu poate fi adoptată, se va solicita consimțământul în fomă scrisă a majorității simple, 50% + 1, din proprietarii blocului de locuit vizat.

Autor: Dumitrița Ciuvaga, http://www.bizlaw.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *