Selectați pagina

Sunt unele scrieri bisericesti care spun ca atatia mucenici o sa se faca in timpurile de pe urma, de o sa-i intreaca pe cei dintai

Sunt unele scrieri bisericesti care spun ca atatia mucenici o sa se faca in timpurile de pe urma, de o sa-i intreaca pe cei dintai

Ortodoxia este Adevarul

– Parinte, se spune ca va fi un sinod pus la cale de Patriarhia Ecumenica si ca acolo ar urma sa se schimbe niste lucruri, nimeni nu stie exact ce.

– O sa fie, daca or face, ca Sfintii Parinti au spus ca se va pregati “al Optulea” Sinod, dar ca n-o sa se faca. Multi dintre Sfintii Parinti au spus ca nu se va face sau, de se va face, n-o sa fie cu succes. Acuma nu se stie. Ei se pregatesc de mult timp. Sa vedem…

– Daca, de exemplu, se vor adopta niste hotarari care nu sunt in accord cu hotararile celorlalte Sfinte Sinoade, ce trebuie facut?

– Noi sa facem rabdare pana se va hotari Soborul al Optulea si o sa constate si o sa se vada de la sine ca, daca vor fi dupa Dumnezeu, o sa uneasca toata omenirea. Dar fiindca o sa faca schimbari mari in Ortodoxie, eu socotesc ca n-o sa se poata uni. N-o sa se poata uni.

– Dar daca li se va cere ortodocsilor sa abandoneze unele dintre invataturile lor si li se va spune: “Renuntati, ca Sinodul cutare n-a fost chiar dupa adevar?”

– Nu exista! Ortodocsii au hotarat numai adevarul. De-acuma, sigur, aceia care n-au ramas in Ortodoxie gasesc pricini, ca “de ce s-a discutat la Soborul acela asa si de ce cutare si cutare”, dar sunt motive neadevarate. (iulie 1999)
O sa vina vremuri cand o sa inceapa a iscodi ca Soborul cutare are o greseala, ca nu trebuia sa faca asa si apoi vor spune felurite ca sa te convinga ca intr-adevar a avut greseala: “Au fost si ei oameni si au avut greseli”.

Asta-i lucrarea dusmanilor Ortodoxiei, ca sa ne darame. Si, daca nu bagam de seama, o sa ne darame. Sa ne smerim inaintea lui Dumnezeu, ca daca or veni niste timpuri critice, sa stim ce sa raspundem, ca sa nu cadem. Si, mila lui Dumnezeu! (13 august 2003)
“Ca om sa-l iubesti, dar nu sa iubesti eresurile lui ”

Adevarul este Ortodoxia. Ortodoxia este cea mai adevarata credinta, dupa toate sfaturile Bisericii. Ortodoxia, are, cum sa spun, temelie, adancime, Adevarul, cu atatea sute, mii si milioane de minuni pe care le-a facut Dumnezeu prin Sfintii Parinti. Temelia Ortodoxiei, cea mai mare temelie a ei sunt invataturile celor sapte Sfinte Soboare Ecumenice. Inca de la inceputurile inceputurilor au fost dusmani ai Ortodoxiei, dar Sfintii Parinti au discutat toate invataturile, au dat tot ce e rau la o parte si a ramas adevarul. Nu numai o data; de sapte ori s-au adunat Sfintele Soboare Ecumenice de au clarificat adevarul. De aceea, noi nu gasim nicio meteahna in Ortodoxie, ca sa zicem ca trebuie sa acceptam alte credinte.

Ceea ce spun acuma toti dusmanii Adevarului e un viclesug. Adica, ei iau si din cartile noastre, de unde scrie: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot cugetul tau, din toata virtutea ta si pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Matei 22:39) si-ti spun asa: “Cine e aproapele nostru, al fiecaruia dintre noi? Orice om. Fie el din orice natiune, orice credinta ar avea, trebuie sa-l iubesti.” Da, sa-l iubesti, dar asta nu inseamna sa iubesti si credinta lui, ratacirea lui, neadevarul lui! Ca om sa-l iubesti, ca Dumnezeu are grija de fiecare. Fie ca-i jidan, ca-i mahomedan, orice o fi, tu trebuie sa-l iubesti, pentru ca-i om, e zidirea lui Dumnezeu – dar nu sa iubesti credinta lui, eresurile lui. Dar ei, prin viclesug, vor sa se apropie omenirea, vor sa te apropii de alte credinte si sa defaimi adevarul. Nu este alt adevar decat Iisus Hristos. Ortodoxia este Adevarul. (6 aprilie 2002)
“Si acum, in timpurile din urma, o sa fie foarte multi mucenici”

Vezi, de aceea scriu Sfintii Parinti ca o sa fie multi mucenici acum, fiindca dusmanii Adevarului cu o alta subtilitate, cu un alt mestesug vor vrea sa te distruga, nu asa cum a fost cu idolii. In primele secole ti se spunea: “Daca nu te inchini la idoli si nu aduci jertfa, de-acuma trebuie sa te tai. S-a terminat”. Si, cu toate acestea, s-au facut sute si mii si milioane de mucenici. Dar Sfintii Parinti spun ca si acum, in timpurile din urma, o sa fie foarte multi mucenici – adica n-o sa lase Dumnezeu ca toata crestinatatea sa se inchine la Baalii actuali. N-o sa lase Dumnezeu. Dar trebuie rabdare, trebuie rabdare.

Ca sa avem rabdare trebuie rugaciune, ca numai Bunul Dumnezeu sa ne intareasca. Noi suntem slabi, omu-i foarte neputincios si incepi sa zici: “O, stie Dumnezeu ca nu pot avea rabdare!”. Dar daca ne uitam dupa adevar, toti Sfintii Apostoli, cei mai mari Sfinti Apostoli au suferit cele mai infricosate morti. I-au omorat ca pe cei mai mari raufacatori ai omenirii. Dumnezeu putea sa-i scape, dar uite ca i-a lasat sa fie omorati, ca sa-i incununeze cu bunatatile Lui pe care noi, oamenii, nu le putem cuprinde.

– Dar azi e greu de facut jertfa…

– De ce e greu de facut jertfa?

– Asta-i intrebarea: de ce-i greu? Crestinii se tem astazi de jertfa, de osteneala…

– Da, asta e. Ne-am amestecat si incepem sa nu mai tinem cu respect si cu sinceritate Adevarul. Incepem sa spunem: “Eee, stie Dumnezeu, nu-i nimica daca nu respectam cutare”…

Ortodoxia se bazeaza pe cele sapte Sfinte Soboare Ecumenice, sa avem speranta ca Bunul Dumnezeu o sa ne faca parte sa ne putem mantui. Ca nu avem nicio alta dorinta decat numai si numai sa putem capata raiul, sa putem capata Imparatia lui Dumnezeu. Trebuie sa tii adevarul – si Dumnezeu te va ajuta. Sigur ca o sa fie timpuri grele, imparatia lui Antihrist, ce mai vorba! De aceea trebuie sa ne luptam. Sunt unele scrieri bisericesti care spun ca atatia mucenici o sa se faca in timpurile de pe urma, de o sa-i intreaca pe cei dintai. Vezi? Acuma numai Dumnezeu stie cum va fi asta, ca noi vedem ca a slabit crestinatatea fata de cum citim ca a fost in trecut. Crestinatatea si Ortodoxia au slabit, dar are Dumnezeu grija si are ascunsii Lui. (14 iulie 2003)

“Cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui”

Sa ne osarduim sa nu ne indepartam de ceea ce ne sfatuieste vesnic Biserica, ca Biserica are temelie titanica – cele sapte Sfinte Soboare Ecumenice, care au scos afara tot ce a fost rau si a ramas Adevarul. Prin zeci de minuni dumnezeiesti s-au incredintat Sfintele Soboare ca vesnic asta-i adevarul. Acuma, noi sa le respectam cat putem, ca o sa fie timpuri grele! Sa respectam ce ne porunceste si ne sfatuieste Biserica si cu Dumnezeu inainte!

Trebuie sa suferim. Daca suferim, “cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui” (Matei 10:22), scrie Sfanta Scriptura. Ca vedeti, ca sa spunem adevarul, cei mai mari sfinti ai Ortodoxiei au suferit cele mai mari schingiuiri. Dar asa-I voia lui Dumnezeu – ca, prin greutatile prin care treci in viata asta sa ne rasplateasca Dumnezeu in Imparatia Cerurilor.

Cei mai mari Apostoli ai Mantuitorului, Petru si Pavel, si toti ceilalti care au raspandit Ortodoxia in toata lumea, care L-au propovaduit pe Iisus Hristos, au suferit mai mult decat ceilalti. Dar toate acestea se petrec cu slobozirea lui Dumnezeu, sunt lucruri pe care mintea omului nu poate sa le judece; de aceea spune Sfanta Scriptura: “cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui”.
Sfintii astia au fost rapiti pana la al treilea cer, asa de sfinti erau – si, uite, a ingaduit Dumnezeu sa aiba niste morti ca ale celor mai rai oameni de pe pamant. Ingaduinta lui Dumnezeu. De aceea trebuie sa facem rabdare, orice ne-ar da Dumnezeu, ca adevarul acesta este – Ortodoxia, Biserica, credinta, Iisus Hristos.

Si, cu Dumnezeu inainte!”

(din: “Familia ortodoxa”, nr. 5 (64)/ mai 2014)

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Mihaela v

  In momentul acesta, in Romania se propune un proiect de lege abuziv, impotriva antisemitismului.
  Legea aberanta urmareste privarea de libertăți, interzicerea opiniilor “antisemite” și anularea creștinismului.
  Proiectul a fost deja adoptat de Senat (pe 13 iunie) si de Camera Deputatilor (pe 18 iunie).
  Semnati petitia impotriva acestui proiect de lege! Raspanditi vestea, ca sa fim cat mai multi care ne opunem!
  Fratilor, daca nu ne unim si daca nu ne opunem acestui abuz, ne vom pierde si putina libertate pe care o mai avem:
  https://www.petitieonline.com/petiie_contra_legii_propuse_de_silviu_vexler

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *