Selectați pagina

Suicidul, la cote alarmante în Moldova

Suicidul, la cote alarmante în Moldova

suicidAnual, în Moldova, dispare cam o jumătate de sat. Asta nu se întâmplă din cauza unor calamități naturale sau a migrației, ci din cauza sinuciderilor.

E un fenomen care atinge cote alarmante și ne poziționează pe locul 20 în lume la acest capitol. Specialiştii spun că bărbații sunt cei mai vulnerabili în fața acestui fenomen.

În ultimii doi ani, în acest sat din raionul Hâncești, care are doar 900 de locuitori, au avut loc tocmai patru cazuri de suicid și o tentativă de sinucidere. Primul care și-a pus capăt zilelor a fost un adolescent de 16 ani.

“El a fost amenințat de tatăl său. I s-a spus că dacă vine acasă și calul e slab, îl va bate”, a spus directoarea gimnaziului din localitate, Elena Creţu.

Apoi au urmat doi bărbați, în vârstă de 40 și, respectiv, 50 de ani.

“Soției i-a spus că dacă nu vine acasă el se… dar nimeni nu s-a gândit, credeau că așa vorbește”, a declarat asistentul social comunitar, Aurelia Vrancea.

După care un alt bărbat din satul vecin și-a pus capăt zilelor tot aici. Dacă nu se intervenea la timp, în localitate putea să se producă şi cel de-al cincilea caz de suicid.

“Un copil minor m-a informat. Imediat am intervenit, i-am luat mijloacele cu care trebuia să se sinucidă”, a menţionat șeful de post de la Inspectoratul de Poliție Hâncești, Dumitru Damian.

După prima tragedie, în sat a început să se vorbească despre metodele de prevenire a suicidului.

“În astfel de cazuri ne-ar fi mai ușor dacă ar fi angajați ca speciliști psihologi. – Acum cine-i psiholog în sat? – Psihologul sunt eu ca și polițist”, a explicat Dumitru Damian.

În anii 2013-2014, în raionul Hâncești s-au produs cele mai multe sinucideri, după municipiul Chișinău. Următoarele în clasament sunt raioanele Orhei și Cahul.

Anual, în țară se sinucid cel puţin 500 de oameni. Numărul bărbaților care-și pun capăt zilelor este de 5- 6 ori mai mare decât al femeilor.

“Bărbații folosesc metode de suicid mai dure. Al doilea motiv,  bărbatul este educat să se descurce, să meargă înainte, să se descurce și nu atrage atenția asupra lumii interne”, a declarat fondatoarea liniei verde antisuicid, Liuba Ceban.

În schimb, în statisticile tentativelor de suicid, femeile sunt mai multe la număr.

“Nu avem astfel de politici, de proceduri, de intervenție. Problema aceasta vizează poliția, medici, lucrătorii instituțiilor de învățământ”, a punctat Liuba Ceban.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *