Selectați pagina

Sufletul – singura bogăție pe care o poate scăpa creştinul de moarte și de nimicire

Sufletul – singura bogăție pe care o poate scăpa creştinul de moarte și de nimicire

Într-un orășel oarecare trăia un om foarte bogat. Casa lui era mică și părăginită. Bogatul nu voia să clădească o casă nouă, ci toți banii și-i strângea și îi aduna — dar odată, într-o seară, i-a luat foc casa. A sărit din pat fără să se mai îmbrace, a înhățat în pripă bogăția agonisită și a țâșnit afară. Casa s-a prefăcut în cenușă, dar stăpânului nu i-a părut câtuși de puțin rău. El s-a mutat cu averea sa într-un alt oraș, a clădit o preafrumoasă casă și s-a sălășluit acolo cu bucurie, fără griji.

Care este noima acestei parabole? Orășelul înseamnă această lume, în care oamenii, ca niște musafiri, trăiesc pentru scurtă vreme. Casa mică și veche înseamnă trupul omenesc, casa sufletului. Omul bogat este creștinul înțelept, care a auzit, a priceput și a pus în inima sa cuvintele lui Hristos: Ce folos este omului dacă va dobândi întreaga lume, iar sufletul său îl va pierde?

Bogăția adunată înseamnă sufletul cel bogat al creștinului înțelept, care se străduiește toată viața să trăiască după legea lui Hristos și adună în suflet toate virtuțile, care sunt mai de preț ca aurul, argintul și nestematele. Aurul și argintul duhovnicesc, marea bogăție duhovnicească, sunt credința și nădejdea în Dumnezeu, iubirea către Dumnezeu, rugăciunea, milosârdia, bunătatea, iubirea de pace și iubirea de frați, blândețea și curăția.

Ce înseamnă focul care a mistuit casa? Înseamnă moartea trupului. Focul iscat fără veste noaptea înseamnă moartea neașteptată a trupului, a cărei zi și a cărei ceas nu le cunoaște nici un muritor. Trezirea omului bogat din somn în vreme ce ardea casa și mutarea într-un oraș mare înseamnă slobozirea sufletului de trup la vremea morții și mutarea în altă lume. Orașul cel mare este veșnica Împărăție a lui Hristos, în care locuiesc îngerii și drepții. Casa cea preafrumoasă din marele oraș înseamnă sălașul fiecărui suflet drept pe lumea cealaltă, în Împărăția cea veșnică și fără de moarte.

Parabola aceasta este limpede și învățătura ei este minunată. Cine are urechi de auzit, să audă! Și nimeni să nu-și pună cine știe ce nădejdi în această viață, care trece zburând atât de repede, ca norul gonit de vânt. Nimeni să nu se mândrească cu trupul său, fiindcă trupul oricărui om este o casă jalnică, pe care moartea o poate face praf în orice clipă. Iar fiecare creștin și fiecare creștină trebuie să se îngrijească necontenit de sufletul lor — de singura bogăție pe care o poate scăpa de moarte și de nimicire.

Și cine se îngrijește de sufletul său, acela să asculte cuvintele lui Hristos și să împlinească poruncile Lui. Unora ca aceștia Hristos, Cel bun, le ajută, le ajută necontenit. Și nu-i scapă din ochi, așa cum maica nu își scapă din ochi pruncul aflat în leagăn. Îl hrănește și îl adapă cu Duhul Său cel Sfânt zi și noapte. Și îi dă înger păzitor, ca să-l păzească în toate căile vieții, iar în ceasul morții să îi ia sufletul și să-l ducă în cereasca Împărăție.

Sfântul Nicolae Velimirovici; Adevărul și bunătatea

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

23 Comentarii

 1. Anonim

  Apoi, chiar asa.ce folos?

  Răspuns
 2. Anonim

  Sufletul este tot ce avem dinainte de a ne naste si dupa ce murim. Sufletul se duce acolo unde a fost comoara lui, ceea ce a pretuit si pentru ceea ce a luptat cat a trait in trup.

  Răspuns
 3. Anonim

  Doamne miluiește!

  Răspuns
 4. Anonim

  Doamne ajuta Amin

  Răspuns
 5. Anonim

  Doamne ajută Amin

  Răspuns
 6. Anonim

  Doamne ajută, amin!

  Răspuns
 7. Anonim

  Doamne ajuta amin

  Răspuns
 8. Anonim

  Dar sunt si saraci care isi pierd sufletul ,

  Răspuns
 9. Anonim

  Dar sunt si saraci care isi pierd sufletul ,

  Răspuns
 10. Anonim

  Doamne ajuta

  Răspuns
 11. Anonim

  Doamne ajuta

  Răspuns
 12. Anonim
 13. Anonim
 14. Anonim
 15. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 16. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 17. Anonim

  Adevărul 💯

  Răspuns
 18. Anonim

  Doamne ajuta amin.

  Răspuns
 19. Anonim

  Doamne ajută. Amin. 🙏🙏🙏

  Răspuns
 20. Anonim

  Doamne ajută. Amin. 🙏🙏🙏

  Răspuns
 21. Anonim

  Corect,singură bogăție a omului e sufletul 🙏

  Răspuns
 22. Anonim

  Corect,singură bogăție a omului e sufletul 🙏

  Răspuns
 23. Anonim

  Corect,singură bogăție a omului e sufletul 🙏

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке