Selectați pagina

Suedia renuță la banii cash

Suedia renuță la banii cash

cash.jpegÎn Suedia, prima țară din lume care a început să folosească banii de hârtie, a apărut o mișcare împotriva banilor cash.

Astfel, băncile comerciale ale țării pledează pentru anularea totală a banilor reali și trecerea la mijloace electronice de plată. Detalii de la corespondentul european al “Vesti FM” Regina Sevostyanova.

Suedia, care in 1661 prima din lume a introdus în circulație bancnotele, acum are toate șansele de a deveni tot prima țară ce renunță la plățile cu numerar. Astăzi doar 3% din plăți se efectuiază folosind banii cash, în timp ce în întreaga UE, cifra este de 9%.

 În prezent, băncile din Suedia depun maximum efort ca plățile prin cartelă să fie posibile peste tot. A fost mediatizată povestea Bisericii de Carl Gustav, unde, la cererea enoriașilor au introdus posibilitatea de a face donații de pe carduri. “Eu nu văd nici un motiv pentru a nu renunța la bancnote”, – a declarat fostul solist de la ABBA Bjorn Ulvaeus. Unul dintre interpreții legendarului cîntec «Money, Money, Money» este un susținător activ al anulării banilor cash. Potrivit lui, ei fac viața mai ușoară doar hoților.

 Trei din patru bănci importante din țară au declarant oficial că “vor lupta pentru anularea plăților cu numerar.” Deja, 530 dintre 780 filiale ale celor mai importante bănci nu mai lucrează cu bancnote. 200 de birouri Nordea din cele 300, principial nu sunt echipate cu case numerare. «Numai banca noastră a fost responsabilă pentru emisia a 700 de tone de dioxid de carbon în atmosferă, transportînd bancnote, -a declarat reprezentantul băncii Swedbank. – Și asta provoacă societății noastre în sumă de 11 miliarde de euro pe an. În plus banii cash pot fi mai ușor furați. Banca noastră, în mod activ va continua să reducă stocurile de bancnote».

 Cu toate acestea, operațiunea de dezicere de la banknote a întîlnit și niște obstacole. În primul rând, după cum ne relatează mass-media suedeză, majoritatea magazinelor mici continuie să accepte bani cash. În al doilea rând, persoanele în vârstă nu vor să renunțe la vechile și bunele bancnote. Ei nu se simt confortabil folosind pentru plățile facturilor cartelele de credit. Presa suedeză a publicat recent o istorie a unei femei de 85 de ani locuitoarea orășelului Hegdalen. Pentru a retrage bani de la ATM-urile băncii ce-i prestează servicii, aceasta trebuie să meargă în orașul vecin – la 15 km de casa.

Totuși, banii cash au și un susținător puternic – Handelsbanken, care în Suedia are cele mai multe filiale – 461, din care majoritatea folosesc bani cash. “Atâta timp cât cel puțin unul dintre clienti va solicita cont numerar, noi îi vom oferi o astfel de oportunitate” – asta-i filosofia specialiștilor de management a băncii. În Handelsbanken sunt convinși că toate vorbele despre “insecuritatea” utilizării bancnotelor sunt hiperbolizate.

“Noi suntem în această afacere deja de 140 de ani. Și în acest timp ne-am învățat să controlăm situația “, – a declarant jurnaliștilor șeful departamentului relației cu clienții Kai Yokitulpo.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *