Selectați pagina

Suedia introduce în dicţionar pronumele pentru genul neutru

Suedia introduce în dicţionar pronumele pentru genul neutru

gender graphicÎn luna aprilie, dicţionarul oficial al limbii suedeze se va îmbogăţi, printre altele, şi cu pronumele “hen”, care nu cuprinde informaţii despre genul persoanei la care referă. Acest pronume va fi folosit fie în cazurile în care persoana respectivă este transgender, fie în cazurile în care genul este necunoscut sau nu prezintă importanţă pentru contextul respectiv.

“Hen” se va alătura astfel lui “hon” (ea) şi lui “han” (el), fiind unul dintre cele 13.000 de cuvinte noi incluse în dicţionarul Academiei Suedeze.

Acest cuvânt a fost introdus informal în limba suedeză în anii ’60, atunci când “han” (el) a căpătat conotaţii incorecte politic, sugerând prin folosirea lui unanimă discriminarea de gen. La acea vreme, nu a fost folosit mai deloc, însă în anii 2000, comunitatea de persoane transgender l-a scos de la “naftalină” şi l-a impus în limba vorbită. În prezent, el se regăseşte în texte oficiale, sentinţe judecătoreşti, în presă şi cărţi de literatură.

Începând cu luna aprilie, “hen” va fi inclus şi în dicţionarul care este actualizat o dată la zece ani şi unde sunt adăugate cuvinte noi, în funcţie de frecvenţa folosirii lor.

Sursa: The Guardian, http://totb.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *