Selectați pagina

Sucurile din Ucraina ar putea fi interzise în Moldova. Conţin substanţe interzise!

Sucurile din Ucraina ar putea fi interzise în Moldova. Conţin substanţe interzise!

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a fost sesizată de Asociaţia Producătorilor de Conserve despre faptul că o companie ucraineană vinde în ţara noastră suc care este de fapt nectar, adică nu este sută la sută natural. Mai mult, această întreprindere a câştigat mai multe licitaţii de stat şi livrează produsele în şcoli, grădiniţe şi spitale, scrie timpul.md

Asociaţia Producătorilor de Conserve a hotărât să facă o analiză la sucurile importate de la compania ucraineană, după ce această marcă a câştigat mai multe licitaţii propunând un preţ mai mic decât alte firme. Au luat probe de la sucul de mere şi cel de roşii pe care le-au trimis la un laborator din Germania. Aceste s-au dovedit a fi cu un conținut de maltoză și izomaltoză, substanţe cu rol de îndulcitor, care nu-și au locul în componența sucurilor naturale. Iar sucul de tomate era îndulcit cu glucoză şi fructoză.

“Acestea sunt cele mai simple zaharide. Sunt monozaharide şi acestea nu sunt periculoase pentru sănătate. Ideea este că produsul ucrainean este suc, dar un produs nu poate fi astfel definit dacă conţine şi orice tip de zaharide, indiferent de ce tip sunt ele”, a spus reprezentantul unei companii de suc din Moldova, Vitalie Crupenencov.Astfel, cumpărătorilor nu li se vinde ceea ce se prezintă.

Marca ucrainească punea pe rafturi băutură pe care o numea suc natural. Totuşi, aceasta conţinea în proporţie de 60 la sută fructe şi restul, îndulcitori şi alte substanţe. Cel puţin asta a arătat analiza din laboratorul german.

“Ei oferă sucuri, băuturi la nişte preţuri mai joase, eu ştiu, sine costul la dânşii se primeşte mai ieftin. Dar noi suntem gata să concurăm la preţ, dar vrem ca să fie o concureţă loială. Noi nu punem întrebarea ca această firmă să fie scoasă de pe piaţă, noi punem întrebarea ca tot ceea ce se importă să corespundă legislaţiei”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Conserve, Ştefan Golobciuc.

Sesizarea a ajuns la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care urmează să facă din nou probe produselor. Asociaţia Producătorilor a expediat o plângere şi la Procuratura Generală.

“Riscă să fie suspendat importurile, careva contravenţie, retragerea produselor de pe piaţă, adică toate reeşind din încălcările care vor fi depistate urmează să fie aplicate şi măsuri în conformitate cu legislaţie în vigoare”, a spus şeful de direcţie ANSA, Radu Musteaţa.

Peste 40 la sută din sucurile vândute în Moldova sunt de import, iar cea mai mare parte este adusă din Ucraina. Din 2018, sucurile sunt verificate la frontieră ca neregulile să nu fie descoperite prea târziu. Iar de la începutul anului, a intrat în vigoare o legislaţie mai strictă privind etichetarea acestor produse. Deşi au fost organizate controale, reprezentanţii ANSA nu ne-au putut da o cifră exactă, câte companii au fost sancţionate.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *