Selectați pagina

Sub presiunea UE, Grecii vor să scoată la vânzare portul Salonic

Sub presiunea UE, Grecii vor să scoată la vânzare portul Salonic

De când a ajuns în pragul falimentului, după ce UE a “pompat” zeci de miliarde de euro ca să o țină pe linia de plutire, s-au auzit voci care sugerau Greciei să vândă niscaiva insule.

Savanna style simple map of Greece.

Cum însă nimeni nu cedează nici un milimetru din teritoriul statului, grecii au decis să înceapă cu vânzarea unor porturi.

Grecia speră să obțină 231,93 milioane de euro din vânzarea unei participații de 67% din portul Salonic, acordul urmând să fie semnat în 15 decembrie, a declarat Sotiris Theofanis, coordonatorul consorțiului care a câștigat licitația pentru portul elen, informează publicația Kathimerini.

Agenția pentru Privatizare a statului elen (TAIPED) a aprobat în octombrie propunerea ofertanților și a trimis-o Consiliului Auditorilor, înainte că acordul de concesiune să fie semnat și aprobat de Parlament.

Consorțiul care vrea să achiziționeze o participație majoritară în portul Salonic este format din Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), o subsidiară a CMA, Terminal Link și Belterra Investments.

Anul trecut, grupul chinez Cosco a preluat o participație de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat între Cosco și Agenția de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpără 51% din portul Pireu.

În următorii cinci ani, Cosco va achiziționa încă 16%, cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiții de 300 de milioane de euro în Portul Pireu.

Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obținut din privatizări trei miliarde de euro, scrie business24.ro.

1 Comentariu

  1. Mihai

    Că și în cazul României, guvernanții vor avea grijă să o de-a pe nimic

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *