Selectați pagina

SUA vor să detaşeze 150 de blindate în Europa, iar unele ar putea ajunge în România sau Polonia

SUA vor să detaşeze 150 de blindate în Europa, iar unele ar putea ajunge în România sau Polonia

blindateStatele Unite ale Americii intenţionează să detaşeze circa 150 de tancuri şi vehicule blindate în Europa – inclusiv în România, Polonia sau ţările baltice – până la sfârşitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciţii ale forţelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters.

Unele dintre aceste tancuri şi vehicule – suficiente pentru a dota o brigadă de blindate – ar putea fi amplasate în Polonia, România sau ţările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staţionarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanşarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja ‘pe ţeavă’ pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniştească pe aliaţii europeni îngrijoraţi de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiştii proruşi din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se aşteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciţii, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenţia Washingtonului de a staţiona vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgenţă. ‘Spre sfârşitul lui (…) 2015, vom reuşi să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaştere, instalaţii pentru artilerie şi ingineri. Toate vor fi staţionate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum şi vehicule de luptă de tip M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie cu autopropulsie’, a adăugat el.

Sursa: capital.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii